Flaming Lips zaait terreur (en oogst een plaat)

The Terror: zo kort en krachtig klinkt de titel van de nieuwste Flaming Lips plaat. Die ligt op 1 april in de winkel, maar verwacht geen grap. In de lijn van de almaar donkerder wordende muziek, wordt het een behoorlijk zware zit, zo lijkt.

Het was de trouwe bezoeker van Flaming Lipsconcerten ongetwijfeld al opgevallen: onder alle confetti- en ballonnengeweld zat slechts zelden nog de euforie van “Do You Realise?” of “Race For The Prize”. Natuurlijk: dat bleven de hoekstenen van het optreden, maar daartussen sloegen Flaming Lips een steeds donkerder en psychedelischer pad in. Afgaand op een nogal obscure persmededeling van Wayne Coyne mogen we aan The Terror een nogal taaie brok verwachten.

Zegt Coyne: “Waarom we dit soort muziek zouden maken? Deze droefgeestige, en wat verontrustende plaat? Eigenlijk wil ik het antwoord daarop niet weten: dat WIJ zonder hoop zaten, WOJ waren verontrust, en ik denk dat we ook accepteerden dat er een aantal zaken hopeloos waren. Of dat we hoop op één gebied lieten sterven, opdat die kan leven in een ander. Is dat een begin van een antwoord?” Hmmm, een héél klein beetje dan, Wayne.

Wacht, hij doet zijn best om het nog wat duidelijker te maken: “We willen, of wilden, geloven dat we zonder liefde zouden verdwijnen. We wilden geloven dat liefde, op één of andere manier, ons zou redden. Als we liefde voelden, gaven en kenden, dat we echt zouden leven, en dat er geen leven zou zijn zonder liefde. The Terror is het beseft nu dat zelfs zonder die liefde het leven gewoon doorgaat; er bestaat geen genadeschot.”

We voelen het; dat wordt geen vrolijke lente van Flaming Lips. Dan maar de droge feiten opgelijst. The Terror bestaat uit negen songs die zijn geproduced door Dave Fridmann, en volgens de platenfirma bevatten die “een donkerder geluid dan eerder werk, en meer introspectieve teksten dan je verwachtte van Wayne Coyne.”

Een eerste nieuw nummer, “Sun Blows Up Today”, dat niet op de plaat zal belanden overigens, is vandaag ook op internet geplaatst. Het zal tijdens de pauze van de Super Bowl de soundtrack van een reclameclip zijn. Naar verluidt is dat belangrijk in de Verenigde Staten. U krijgt de clip — zonder bijhorende autopromo — hieronder:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × 5 =