Nix :: Billy Bob

Nix is meer dan Kinky & Cosy. De humor in Billy Bob leunt wel sterk aan bij die van de eigenzinnige tweeling en is een aanrader voor wie zijn strips graag gekruid heeft met spelletjes en puzzels.

Enkele jaren geleden verschenen in Spirou geregeld strookgags van Billy Bob. Hierin voerde de Vlaamse stripauteur Nix (pseudoniem van Marnix Verduyn) de cowboy Billy Bob op, samen met zijn partner Woody. Zij zijn voortdurend in gevechten met indianen verwikkeld. De afloop van die gevechten is ondergeschikt aan de absurde humor die Nix uit de filosofische bespiegelingen van Billy Bob en Woody haalt. Nix beperkt zijn basisgegevens in deze strips heel erg. Hij varieert binnen de enge context van twee cowboys en een massa indianen die in de Far West aan het schieten zijn. Hierin toont hij zich een echte meester van de humor. Hij zoekt in de kleinste details de elementen om zijn grappen aan op te hangen. Door de opeenvolging van de korte strips komen sommige stroken zelfs nog beter tot hun recht dan bij de losse publicatie in Spirou.

Hoewel hij slechts sporadisch in de media opduikt en zijn naam bijna nooit wordt vermeld in de lijstjes van hippe graphic novelists, mag Nix gerust één van de meest succesvolle Vlaamse stripmakers worden genoemd. De gags van Kinky & Cosy verschijnen onder meer in het Frans en het Engels, en halen daar behoorlijke oplagen. Op het festival van Angoulême belandde Nix overigens al twee keer op de lijst van genomineerden, en voor 2013 staat nu ook Billy Bob op de lijst van de genomineerden. In ons eigen land schopte zijn irritante tweeling het al tot een tekenfilm op de nationale televisie. Toch zijn de strips van Kinky & Cosy in ons land geen echte verkooptoppers. Het is ook frappant dat de alternatieve Franse uitgeverij Les Requins Marteaux samen met Blloan mee op de kar sprong voor het publiceren van deze toegankelijke jeugdstrip met een serieuze hoek af.

De uitgeverij heeft van Billy Bob overigens een prachtig hebbeding gemaakt. Het hele album werd bekleed met een soort gele pluche, waardoor het een album met een pels geworden is. Bij het lezen is deze pelsmantel weinig praktisch, maar we kunnen niet ontkennen dat Billy Bob opvalt in de winkelrekken. Een ander opvallend element is dat zo goed als de helft van het album wordt ingenomen door spelletjes en puzzels. Een grote meerwaarde hebben deze volgens ons niet, liever hadden wij de grappen van Billy Bob nog even verder zien lopen. Het is overigens wel voor het eerst dat Blloan een album uitgeeft van een Vlaamse auteur. We hopen dat Nix hierin snel navolging mag krijgen. Tegelijk hopen we dat Nix met Billy Bob wat van die verdiende extra aandacht kan krijgen, waaraan het Kinky & Cosy vaak ontbreekt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie + dertien =