De Leeuw & Van de Vendel :: Dertien rennende hertjes

Met deze beeldroman voor kinderen verrast Edward Van de Vendel opnieuw. Hij beweegt zich voortdurend op grenzen. In Dertien rennende hertjes vermengt hij met illustrator Mattias De Leeuw de wetten van prentenboek en beeldverhaal.

Wanneer Maantje op een gegeven moment dertien kleine hertjes kan zien die haar als ‘hertogin’ aanspreken, kan ze niet anders dan voortdurend aan deze diertjes denken. Ook al verdwijnen ze al snel, toch is Maantje ervan overtuigd dat de diertjes zeker zullen terugkeren. Haar broer Raf blijkt vroeger ook al een eigen dier te hebben gezien. Door zijn woedeaanvallen lukt het Maantje echter niet om meer te weten te komen over Rafs dier. Hij sluit dat deel volledig af, aangezien hij na die eerste keer zijn dier nooit meer gezien heeft. Maantje raakt altijd maar meer in haar fantasie verstrikt en zoekt overal en altijd naar sporen van de rennende hertjes. Stilaan dringt ze beter door tot Rafs eigen wereld en komt ze dichter en dichter bij de redenen waarom de diertjes zo onvoorspelbaar zijn.

Dertien rennende hertjes is alweer een virtuoos boek van Edward Van de Vendel. Hij combineert een grenzeloze fantasie met een ongebreidelde productiviteit. Tegelijk uit hij zich dan nog eens in alle mogelijke genres. Bij voorkeur vermengt hij die genres ook nog tot iets wat typisch ‘Van de Vendels’ is. Stripliefhebbers leerden zijn werk eerst kennen via de twee bundels met ‘stripgedichten’ die hij maakte met Floor De Goede. Nadien startte hij met diezelfde De Goede ook een reeks boeken rond de figuur van Sofie. In die boeken combineert hij geïllustreerde verhalen met fotostrips van Ype en Willem. Naast die boeken publiceert Van de Vendel regelmatig prentenboeken, jongerenromans en poëzie. Dertien rennende hertjes werd door de uitgever aangekondigd als een graphic novel voor kinderen vanaf 9 jaar. Wij zagen toch vooral een prentenboek, waarin de relatie tussen de teksten en de beelden wel behoorlijk innig was, en op die manier een verhaal kon vertellen vanuit de wisselwerking tussen tekst en beeld. Op die manier leest Dertien rennende hertjes op een manier die schatplichtig is aan het beeldverhaal.

Van de Vendel is een kei in het bedenken van uitgangspunten die hem de kans geven om, gecombineerd met veel fantasie, relevante thema’s voor kinderen aan te pakken. In dit boek heeft hij een schitterende partner aan de Antwerpse illustrator Mattias De Leeuw. Zijn werk is een echte openbaring. Hij debuteerde eerder dit jaar met zijn eigen prentenboek De Steltenloper en verzorgde nadien de illustraties van het boek De Zeepridder van Kristien In-‘t-Ven. In Dertien rennende hertjes laat De Leeuw duidelijk zien dat hij met zijn tekeningen ook een verhaal kan helpen te vertellen. Zijn tekeningen doen heel wat meer dan het ondersteunen van de teksten. Met felle kleuren en een creatieve verwerking van de tekst maakt hij van Dertien rennende hertjes een uitzonderlijk sterk kinderboek, dat zeker ook liefhebbers van stripverhalen zal kunnen boeien. De enige vereiste voor de lezer is dat hij of zij over voldoende fantasie beschikt om mee te gaan in de kinderlijke wereld van Edward Van de Vendel en Mattias De Leeuw.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee + 6 =