Meer tips voor 2013 :: Allerschattigste dansjes en rock uit de windtunnel

Natuurlijk was niet elk hip snoepje tot een interview te bewegen: te druk bezig met dat debuutalbum af te werken, te veelgevraagd, nu al te nuffig,… Naast de interviews die we u in de loop van deze maand nog aanbieden, moet u ook absoluut deze in de gaten houden.

Angel Haze

2012 was een goed jaar voor hiphop. Kendrick Lamar en Jeremiah Jae toonden zich aan de wereld, NaS en El-P bevestigden. Hun vrouwelijke collega’s wisten minder te overtuigen, dat zal wie Ms. Dynamite op Pukkelpop of Kreayshawn op Werchter aan het werk zag, enkel kunnen bevestigen. Azaelia Banks? Die durfde zelfs niet opdagen. Voor 2013 zetten wij alles in op Angel Haze, de eenentwintigjarige Raykeea Wilson uit Detroit die haar levensloop– moeilijke jeugd, verkracht door haar vader op haar zevende, …– nu al niet meer in één biografie krijgt. Maar het belangrijkste: ze rapt met een verbetenheid die we sinds Lauryn Hill niet meer hoorden. In 1998 tekende het platenlabel Universal een zekere Marshall Mathers, vijftien jaar later zal Angel Haze er haar debuut uitbrengen. Benieuwd of haar een even mooie toekomst weggelegd is. Aan gebrek aan talent zal het alvast niet liggen.

Te checken: “Sufferings First”

Saille

Zit je als liefhebber van het hardere genre in België al een tijdje op je honger? Dan kan Saille je reddende duivel zijn. Op 18 januari verschijnt zijn tweede plaat Ritu en die zal de doorgewinterde metalfreak omver blazen. Saille grossiert in symfonische black metal songs in de stijl van Dimmu Borgir en Keep Of Kalessin, maar slaagt erin een eigen draai aan de extreme metalstijl te geven. Het zestal maakte naar verluidt indruk op Eindhoven Metal Meeting, waar het in eervol gezelschap van Satyricon en My Dying Bride aantrad. Vorig jaar al mocht Saille Graspop aandoen. Misschien hebben we na Aborted opnieuw een metalband die internationaal kan potten breken?
Te checken: “Haunter Of The Dark”

Valerie June

Geboren in soul- en bluesmekka Memphis, Tennessee, opgegroeid in een gospelmilieu, gezegend met een stem om meermaals U (mét hoofdletter) tegen te zeggen, het zat er dik aan te komen dat Valerie June een muzikale carrière zou ambiëren. Ondertussen maakt ze al meer dan tien jaar muziek, de ene keer al buskend, de andere keer georganiseerd binnen de industrie (ze heeft twee cd’s op eigen naam, een derde onder de groepsnaam Bella Sun). In de VS kreeg ze meer aandacht dankzij het MTV-programma $5 Cover, langs deze kant van de oceaan hoorden we haar bijdragen bij Meshell Ndegeocello en zagen we haar bij Jools Holland. In mei verschijnt haar derde soloplaat Pushin’ Against A Stone en als “Workin’ Woman Blues” daarvan de voorbode is, dan zien wij Valerie June hot stuff worden!
Te checken: “Workin’ Woman Blues”

Embers

Episch: dat is het woord misschien wel voor het Britse Embers. Hoewel nog ongetekend en dus on a budget, pakt de groep live uit met een kleine strijkerssectie en een koortje, en dat moét ook wel. Is het metal? Dan uitgestrekt in een windtunnel die het een Sigur Róswaardige filmachtige kwaliteit meegeeft. Is het rock? Daarvoor bláást het te hard, is het te veel spelen op kracht. Embers is druk bezig zijn eigen genre aan het uitvinden, en die zoektocht alleen al is spannend om te volgen. Luister maar hoe vroeg nummer “Hollow Cage” ondertussen flauw klinkt in vergelijking met het verwoestende “Tunnel Vision” of het onhoudbare “Sins Unknown”. Om de band van het jaar te worden opereren ze iets te veel in de marge, maar om de band van uw leven te worden hebben ze alles in huis.
Te checken: “Tunnel Vision”

AlunaGeorge

Het Britse duo AlunaGeorge plaatste zich met een paar welgemikte klinische post-popuithalen probleemloos op enola’s shortlist voor 2013. Absolute killer track is de Friendly Fires-remix van hun laatste single “Your Drums, Your Love”. Producer George Reid en frontvrouw Aluna Francis serveren een eclectische blend van jaren 90 R&B, subtiel aangebrachte whatever-stepreferenties en soulvolle heliumvocalen. Denk aan Nicolette die een flink pak voor de broek krijgt van het voltallige Warp-legioen. En2 is the magic number voor AlunaGeorge. Hun felbegeerde nominaties voor prestigieuze bizz events als 2013 Brits Critics’ Choice Award en BBC Sound of 2013, leverden telkens een tweede plaats op. Misschien moeten ze hun naam nog maar even snel wijzigen in RunnerUp voor de onverbiddelijke hype losbarst. In juni wordt hun debuutalbum Body Music verwacht.
Te checken: “Your Drums, Your Love” (Friendly Fires remix)

Fidlar

Fidlar! Als we de bandnaam (staat voor Fuck it Dog Life’s A Risk) zien, krijgen we meteen zin in een punkfeestje. De plezantste garage punkband op deze aardbol haalt zijn inspiratie uit (rarara) zomer, bier en skaten. Een greep uit het oeuvre van de partyband uit L.A.: “Cheap Bear”, “Wake Bake Skate” en “Got No Money”. Vorig jaar lieten ze al de EP DIYDUI op de wereld los en speelden ze een aanstekelijke en zweterige set op Pukkelpop. Eind januari verschijnt de langverwachte debuutplat. Voor wie denkt dat punk dood is.
Te checken: “Cheap Beer”

Haim

Natuurlijk zitten de zusjes Haim ook in onze selectie; hun okselfrisse West Coastpop zal dit jaar immers niet te vermijden zijn. Met de cool van de riot grrrls, maar met meer charme pakken Este, Danielle en Alana u genadeloos in. Ze hebben een oor voor melodie dat het Fleetwood Mac van de jaren zeventig in herinnering brengt (luister eens naar het waarlijke poptastische “Don’t Save Me”), maar ook een appreciatie voor hupse R&B, zo getuigen niet alleen de allerschattigste dansjes in de videoclips, maar ook het aanstekelijke “Forever”. Die spreidstand komt misschien nog het beste tot uiting als je oplijst in wiens voorprogramma ze al stonden: van Ke$ha tot Julian Casablancas. Een band voor elk oor dus. Ja, ook het uwe.
Te checken:“Don’t Save Me”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

14 − elf =