15 Tips voor Eurosonic

Straks reist het hele Europese muziekcircus weer af naar Groningen (NL) voor het dubbel showcase festival Eurosonic – Noorderslag. Dit festival dient als graadmeter voor wat er leeft in de Europese muziekindustrie. De voorgestelde bands moeten over dit en een paar maanden immers pronken op talrijke grote podia, zoals die van Rock Werchter, Pukkelpop, Glastonbury Festival, Roskilde Festival en Rock Am Ring.

Eurosonic vindt plaats tussen woensdag 9 en zaterdag 12 januari. Er worden meer dan 250 (!) te ontdekken acts voorgesteld, aangevuld met enkele publiekstrekkers. Diverse locaties in de Groninger binnenstad zullen dienst doen om al deze artiesten onderdak te geven. Dat je niet alle bands aan het werk kan zien spreekt voor zich. Daarom geven wij hieronder enkele niet te missen acts mee:

1. Villagers – Niet meteen de vrolijkste jongens, maar weten wel meteen je gevoel te grijpen zonder omwegen. Hebben succesvolle optredens tijdens o.a. Lowlands 2010 achter de rug en een hoop nominaties voor debuut “Becoming a jackal” achter de kiezen. Voegen op de nieuwe plaat “Awayland” elektronica toe, waarmee de band een heel andere kant laat zien.

2. Saint Lou Lou – Mooie Zweedse tweeling Elektra en Miranda Kilbey, omdat het oog soms ook wel wat wil. Worden door zowel Vogue als The Guardian getipt als één van de doorbraken van 2013 en brachten met “Maybe you” al een heerlijke popsong op de markt.

3. Frightened Rabbit – Fijne mix van indierock en folk waar een geweldige drijvende kracht achter zit.

4. Little Green Cars – Iers vijftal dat op hetzelfde label tekende als Noah And The Whale, Everything Everything en Young The Giant. Elliott Smith, R.E.M. en Woddy Guthrie worden als invloeden genoemd, maar laat deze fijne band vooral zichzelf zijn. Staan aan de vooravond van hun grote doorbraak.

5. Highasakite – Eigenzinnige popmuziek. Debuutalbum “All That Floats Will Rain” bracht de band al op talrijke grote festivalpodia. In eigen land waren ze dé verrassing op het grote Øya Festival. En dat ontging ook de grote buitenlandse artiesten niet die er optraden. “Holy shit this was a crazy band! I loved it!”, twitterde Bon Iver.

6. Andy Burrows – Drummer van Razorlight en We Are Scientists, helft van het duo Smith & Burrows en geestelijke vader van I Am Arrows. Recent nog succesvol in het voorprogramma van Muse. No need say more.

7. Jake Bugg – Nog voor Eurosonic goed en wel van start ging, al uitgegroeid tot een geweldige hype. Amper 20 jaar en al het voorprogramma verzorgd van artiesten als Noel Gallagher, The Stone Roses, Michael Kiwanuka en Lana del Rey. Opgegroeid met The Beatles, Bob Dylan, Jimi Hendrix en de broers Gallagher in de platenkast, invloeden die de jonge Brit absoluut niet wil verbloemen.

8. Palma Violets – Hebben al voor wat hartkloppingen bij labelbazen gezorgd. Geen van hen wil de geschiedenis ingaan als het uilskuiken die de nieuwe grootheden heeft laten lopen, en zij konden dat weleens zijn. De legende gaat dat Geoff Travis, baas van Rough Trade, de vier jonge Britten heeft getekend op basis van één single. Hun uitstraling is al met de Libertines vergeleken, hun muziek ligt tussen garage rock en psychedelica, en bij hun optreden op The Great Escape stonden Nick Cave en Bernard Butler als nieuwsgierig publiek toe te kijken. NME zette ze op de cover als nieuwste belofte.

9. China Rats – Vervingen Bat For Lashes op Benicassim, waardoor ze twee opeenvolgende dagen het festivalpubliek mochten opluisteren met heerlijke meezingers en swingende popliedjes met een lekker rammelend gitaarkantje.

10. Concrete Knives – Vijftal dat genoemd wordt als opvolger van de B-52’s. Brengt meezingers die leunen op geweldige bassriffs terwijl ze knipogen naar de jaren tachtig.

11. Indians – Stond nog geen jaar geleden voor het eerst op het podium, bracht twee maanden later zijn eerste single uit in eigen beheer. Inmiddels heeft hij een platencontract getekend bij 4AD en tourt hij heel Amerika door in het voorprogramma van Other Lives. Brengt melancholische indie in combinatie met elektronica. Zijn eerste album verschijnt deze maand.

12. Jacco Gardner – Nederlandse neo-psychedelische barokpop met een hoek af. De multi-instrumentalist combineert strijkers, klavecimbel, fluit en andere klassieke instrumenten. Werd naar eigen zeggen beïnvloed door The Beach Boys, The Zombies en Bo Grumpus en krijgt momenteel ruime aandacht van Pitchfork en The Guardian.

13. Temples – Worden vaak vergeleken met de Beatles, The Turtles, The Kinks en The Stone Roses. Interessante gitaarmuziek tout-court. Het Britse duo heeft veel fans gemaakt met de paar nummers die ze tot nu toe aan de wereld hebben laten horen. Werden als nieuwe ontdekking gepresenteerd in NME en mochten al naar London Calling. Gitaarpop van de bovenste plank!

14. AlunaGeorge – Duo dat elektronica combineert met triphop en indie en een hitje scoorde met “You know you like it”. Recent opgenomen in de BBC Sound Of 2013 shortlist.

15. Linnea Olsson – Begeleidt zichzelf, in tegenstelling tot vele andere singer-songwriters, op cello i.p.v. piano of gitaar. Olsson is na Nina Kinert en Jennie Abrahamson de zoveelste getalenteerde muzikant uit de band van Ane Brun. Mocht in 2012 mee op tour met Peter Gabriel door Canada en de Verenigde Staten als voorprogramma én als bandlid.

Andere eervolle vermeldingen: Chvrches, Adrian Crowley, Eva & Manu, French Films, Kodaline, Frankie Chavez, Efterklang, Death Hawks, Sohn, Treetop Flyers, AlunaGeorge.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

10 − vijf =