Eindejaarslijstje 2012 van Lennert Hoedaert

2012 was niet alleen een geslaagd jaar voor de volgelingen van Bart De Wever en Barack Obama. Ook de fans van hardcore, indie en de muzikale Belgen mogen zeker niet ontevreden zijn. Getuige hiervan onderstaand lijstje.

  1. Converge :: All We Love We Leave Behind           Nooit kon je een interview of recensie van de Amerikaanse punkhelden lezen zonder een verwijzing naar Jane Doe, zijn legendarische plaat uit 2001. Dat behoort sinds 2012 tot het verleden. All We Love We Leave Behind is de nieuwe referentie: hondsbrutaal, superintens en toch gevarieerd. De logische plaat van het jaar voor iedereen die zijn muziek wat zwaarder wil.
  2. The Gaslight Anthem:: Handwritten           Na drie uitstekende albums volgde de logische vraag hoe de Amerikaanse punkrockers zich zouden kunnen overtreffen. Handwritten is het bewijs dat The Gaslight Anthem verder blijft groeien. Brian Fallon en co pakken uit met zowel intieme ballades als rechttoe rechtaan rocksongs. Stadionband in spe.
  3. Japandroids :: Celebration Rock          Een catchy band misschien, niet voor Werchterdoetjes. Japandroids raakt het hart, maar doet ook de oren bloeden. Celebration Rock is wel de perfecte plaat om je maten in een dronken lui bij de schouders te pakken. Oprechtste rockplaat van het jaar
  4. Alt-J :: An Awesome Wave           Alleen al omwille van zijn speciale bandnaam was Alt-J van bij voorbaat hip en een hype. Maar bovenal heeft de Engelse band het meest fascinerende debuut van 2012 gemaakt. Als je muziek maakt die je in geen muzikaal hokje kan onderbrengen, weet je dat je goed bezig bent.
  5. Godspeed You! Black Emperor :: Allelujah! Don’t Bend! scend!         . Aanzwellende gitaren, snijdende violen en véél feedback. GY!BE zorgde met een bom van een plaat voor de comeback van het jaar. ’nuff said?
  6. Purity Ring :: Shrines         Neen, Purity is geen witchhouse of postdubstep, wel lekker frisse elektro. Getuige daarvan is zijn debuut Shrines. Dankzij de zuivere productie en de schattige vrouwenstem een van de verrassendste debuten van het jaar.
  7. Rise And Fall:: Faith         De platen van onze Gentse hardcoretrots worden met de jaren intenser. Faith is een voorlopig hoogtepunt in de groei die de band blijft doormaken. Zowel op cd als live is zijn vierde plaat een uitputtingsslag. Missie geslaagd.
  8. Baroness :: Yellow & Green          Baroness heeft het ons niet makkelijk gemaakt. Maar eenmaal gewend aan de nieuwe sound waren we getuige van een melodische, introspectieve en sfeervolle Baroness 2.0. Baroness is de hoop van de metalscene.
  9. Death Grips :: No Love Deep Web           We moeten normaal niet meteen veel weten van hiphop, maar voor Death Grips werd even moeite gedaan. En dat loonde. No Love Deep Web is in your face, ranzig en ronduit geniaal. En zo moet hiphop zijn (denken we).
  10. Kabul Golf Club :: Le Bal Du Rat Mort           Simpel een motherfucker van een debuutplaatje. De EP van Belgiës nieuwste noiserevelatie is het heerlijkste lawaai waarvan we dit jaar konden smullen.

Hielpen 2012 verder aangenaam te maken:
11. Creature With The Atom Brain :: The Birds Fly Low
12. Black Breath :: Sentenced To Life
13. Amenra :: Mass V
14. Birds In Row :: You, Me And The Violence
15. Sigur Ros :: Valtari
16. Goat :: World Music
17. Gallows :: Gallows
18. Raketkanon :: RKTKN #1
19. OFF! :: OFF!
20. Toman :: Postrockhits Volume II

Live waren we talloze keren onder de indruk. Het jaar begon goed met Mastodon die het dak van de AB eraf bliezen. Enkele maanden later nagelde Steven Wilson ons aan de grond met een overdonderende set. De plezantste concertavond werd voorgeschoteld door Trash Talk en OFF! in een skatepark in Eindhoven. Het festivalseizoen kende een wervelende start, onder meer dankzij Florence en haar Machine op Rock Werchter. Machine Head zorgde op de Lokerse Feesten voor het metaloptreden van het jaar. De driedaagse van het herboren Pukkelpop was een lange reeks hoogtepunten, maar Alt-J en Refused waren de uitschieters.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 − 3 =