Mujeres :: Soft Gems

Eindelijk eens goed nieuws uit het door de crisis geteisterde Spanje. Er beweegt namelijk iets in de Spaanse rockscène. Soft Gems van Mujeres is zowaar een van de leukste ontdekkingen van 2012.

Hun geboorteland lijdt onder besparingen. De werkloosheid blijft er maar stijgen; maar liefst een op vier zit zonder werk. Maar daar lijken de vier heren uit Barcelona zich geen reet van aan te trekken. Het enige wat telt, is rock-‘n-roll. Ze zetten er zelfs meteen Spaanse indie (of wat daar vandaag nog van overblijft) mee op de kaart.

Muziek was het middel bij uitstek om de vriendschapsband tussen de voormalige filmstudenten te behouden. En dat merk je ook aan Soft Gems. De onweerstaanbaar catchy garage rock schreeuwt om de plaat in één ruk uit te luisteren. Dat het spelplezier ervan afdruipt, hoeven we niet uit te leggen. Dat Mujeres naar verluidt energieke liveshows speelt, is evenmin een verrassing. Hun passage op Glimps Festival in Gent werd dan ook gesmaakt.

Mujeres haalt zijn inspiratie uit elk rockgenre waarin de funfactor kan liggen: rockabilly, Amerikaanse garage rock, blues, surf en punk: noem maar op. Luister maar eens naar de fantastische openingsnummers “Soft Gems Part I” en “Salvaje”. Vurige up-tempo gitaren, pompende bassen en ruwe, hese gezangen zijn voldoende om je vrolijk te stemmen. Wat de muziek een nog aanstekelijker feest maakt, is de lo-fi aanpak. Geen geforceerd en overgeproducet geluid, Mujeres stroomt over van rauwe energie.

Maar opgelet: Mujeres speelt niet zomaar een heftig potje old school rock-‘n-roll, het niveau ligt ook vrij hoog. Zo treedt op “Far Away” en “I’m Over With You” een solerende gitaar op de voorgrond waar ze zelfs bij de The Troggs fier op zouden zijn. Stevig dreunende, maar swingende nummers zoals “Now I Am” en “Beat And Shame” worden dan weer voortgestuwd door twee gitaren die met elkaar het gevecht aangaan. De nummers worden nog eens overgoten met een pittig Spaans sausje. Voor een debuutalbum is dit toch wel klasse.

Spanje en een rockfeestje: we hadden de combinatie nooit voor mogelijk gehouden. Garagepop of catchy rock-‘n-roll: geef gerust je eigen draai aan hun stijl. Met Soft Gems werken de rechttoe rechtaan rockers van Mujeres hopelijk inspirerend voor hun landgenoten. Hun werkwijze gaat als volgt: met je beste maten plezierige rock met een positieve boodschap schrijven en je vervolgens kapot touren. De weg naar Europa ligt nu misschien (eindelijk) open voor Spaans talent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × vier =