GLIMPS :: Gloednieuw talent a go-go

Eind deze week vindt in Gent voor het tweede jaar op rij het grootste showcase-evenement van het land plaats. Glimps brengt meer dan zeventig groepen naar de binnenstad die zullen aantreden op maar liefst dertien verschillende locaties. Omdat we zeker niet willen dat u the next big thing zou missen, bevelen wij, in overleg met ons buikgevoel, de volgende selectie aan.

Vrijdag, De Fabriek, 20.30 u. – 21.10 u., Kafabindünya
Postrock uit Turkije, het bestaat dus. Dit viertal gooide vorig jaar hoge ogen op Dunk!festival in Zottegem. Ze spelen op een verschroeiend hoog volume en moeten het hebben van hypnotiserende gitaarlagen en spectaculaire visuals. Maar Kafabindünya is naar eigen geen typische postrockband. In Gent staan de Turken met een missie: meer dan alleen fans van Mogwai en Mono bekoren.

Vrijdag, De Fabriek, 21.40 u. – 22.40 u., French Wives
French Wives is een indiepopband van Schotse origine, die zich met sterke melodieën, een uiterst aangenaam viooltje én het straffe stemgeluid van Stuart Dougham moeiteloos onderscheiden. Dat ze niet vies zijn van een paar goede gitaren en wat rockinvloeden hier en daar maakt het eindresultaat pakken interessanter. Perfect tegengif voor bandjes die verdrinken in de reverb.

Vrijdag, Vooruit, 23.10 u. – 23.50 u., I Got You On Tape
Dit viertal kun je kennen van Trentemollers Harbour Boat Trips, een mix van ‘Denmark Finest’, samengesteld door Anders. Hun prijsbeest Summersault bereikte zo al een uitgebreid publiek, maar deze Denen hebben veel meer troeven achter de hand. Door fijngevoelige electro-akoestische melodielijnen te verweven met treffende teksten onderscheiden ze zich van het koren. Boegbeeld Jacob Bellens’ stem wordt mythische kwaliteiten toegedicht, als zou hij zijn publiek door zijn rauw stemgeluid in hogere sferen kunnen brengen.

Vrijdag, Café Video, 23.20 u. – 00.00 u., Bye Bye Bicycle
In de gespecialiseerde pers vaak omschreven met de ietwat vage term ‘indiepop’, heeft deze Zweedse formatie toch ook aandachtig geluisterd naar voorbeelden als Joy Division, The Smiths en ander new age-gespuis. Hoewel ze anno 2007 eerder per ongeluk een groep werden, had Bye Bye Bicycle de smaak wel te pakken. Met hun debuutalbum Compass zetten ze stevig voet aan grond in de vaderlandse muziekscène en hun recentste brouwsel Nature brengt hen verder over de landsgrenzen heen.

Het concert van Bye Bye Bicycle is ondertussen helaas afgelast.

Vrijdag, Handelsbeurs, 23.30 u. – 00.00 u., The Black Heart Rebellion
Voor wie The Black Heart Rebellion nog niet kent: we hebben het over een duistere undergroundband die qua stijl blijft evolueren. De roots van de Gentenaren ligt in de punkscene rond 2004. Op Monologue, hun laatste plaat uit 2008, brachten ze nog een meeslepende mix van screamo en postrock. De nieuwe nummers klinken even apocalyptisch en intens, maar de band onderging alweer een stijlverandering. Ontdek het tijdens hun eerste optreden op Belgische bodem sinds lange tijd.

Vrijdag, Lakenmetershuis, 00.00 u. – 00.40 u., Twilite
Een Pools duo dat ontroerend breekbare stemmen en oorstrelende akoestische gitaren in sterke songs verenigen. Gevoelig, doch nooit melancholisch of melig. Vergeet alle mogelijke verbanden met vampiers en consoorten. Wars van alle zeemzoeterige associaties brengen deze kerels snedige songs op het kruispunt tussen het singer-songwriterschap en de originele indiesound.

Vrijdag, Zaal Miry, 00.00 u. – 00.40 u., Ian Clement
We kennen hem al als frontman van stevige rockband Wallace Vanborn, maar Ian Clement maakte onlangs ook furore met zijn eerste, geweldige akoestische solosingle “Little Knife”. Clements warme stem bewijst wat voor een geweldige zanger hij is. Het is nu uitkijken naar zijn debuutplaat die begin februari 2013 verschijnt, maar ook naar zijn langverwachte passage op Glimps.

Zaterdag, Vooruit, 20.10 u. – 20.50 u., Mujeres
Mujeres is een stel energieke Spanjaarden die het water lijken overgestoken te hebben om te graven in 40 jaar Engelse muziekgeschiedenis. De vier bevriende filmstudenten brengen op hun eerste plaat Soft Gems een aanstekelijke cocktail van sixties rock, punk en poprock. Dat Gent zal vallen voor het viertal en ze in 2013 potten gaan breken, daar twijfelen we niet meer aan.

Zaterdag, Charlatan, 21.00 u. – 21.40 u., Death Letters
Post-hardcore, melodische punk en post-rock: dat zijn de dada’s van Death Letters, een hyperactieve en jonge tweemansformatie uit Dordrecht. Hun nieuwste wapenfeit Post-Historic doet vooral denken aan …And You Will Know Us By The Trail Of Dead en The Mars Volta. Death Letters is met andere woorden een dikke aanrader voor wie zijn rock graag heavy heeft.

Zaterdag, Kinky Star, 22h.00 u. – 22.40 u., The K.
Wie zijn gitaarmuziek nog rauwer en woester wil, moet diezelfde avond bij The K. zijn. De loeiharde band ontstond amper een jaar geleden en won al het Concours Circuit voor rockbands. Met My Flesh Reveals Millions Of Souls gaven Sebastien von Landau (zang, gitaar), Geoffrey Mornard (bas) en Sigfried Burroughs (drum) zelfs de meest doorwinterde punk- en noiserockfans een oplawaai van jewelste. U begrijpt het goed, The K. is de Waalse hoop in bange dagen.

Zaterdag, Vooruit, 23.00 u. – 23.40 u., Tomàn
Nog zo’n band uit het Gentse die heel wat meer aandacht verdient. Ook op Postrockhits Volume II houdt het vijftal zich niet aan de regels van één genre. In tegenstelling tot Where Wolves Wear Wolf Wear straalt de opvallend elektronische plaat gemoedsrust uit en wordt ruimte gehouden voor improvisatie. Om die reden blijft een experimentele band als Tomàn live fascineren. Zeg niet dat we het u niet gezegd hebben!

Alle bijkomende informatie vindt u op www.glimpsgent.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

acht + 9 =