Kim :: Esther: 10. Aan gene zijde

Hiep hiep hoera! Esther Verkest bestaat 10 jaar. Dat wordt gevierd met Roodheidswaanzin, een dikke compilatie met de beste Esther-grappen. Net nu verschijnt ook het tiende album rond de ongewone femme fatale.

De strookjes over juffrouw Verkest ontstonden indertijd op vraag van P-magazine. Vanwege het karakter van het tijdschrift koos tekenaar Kim voor een rondborstige, seksverslaafde rosse met benen van een paar meter lang. In de negen vorige albums — sorry, we lezen P niet, dus we moeten het van de boekjes hebben — kwamen we geweldige nevenfiguren tegen zoals Remi Alleen op de Wereld en de kabouter met zijn bloopermachine. Daarnaast eigende Kim zich vaak allerhande figuren toe om ze met een flinke draai in te passen in absurde grapjes. Passeerden de revue: Jerommeke met manga-ogen, Lassie als vetzak, een op Jommeke geïnspireerd Kommeke, een Lego-mannetje met aanbouwpenis… Tussen de stortvloed aan onbeduidende erotica die de stripwereld al altijd heeft geteisterd, is Esther Verkest niets minder dan een ware verademing. Kim durft (figuurlijk) buiten de lijntjes kleuren en gebruikt een voor het genre onconventionele beeldtaal. Het resultaat is verrassend onvoorspelbaar.

In Aan gene zijde, het tiende album in de reeks, worden mopjes gebundeld rond twee thema’s. Ten eerste is er de breuk tussen Esther en Arabella. Esther krijgt daardoor vrij spel (met tal van nieuwe, geile mannengezichten tot gevolg) waarbij ze vooral haar wangedrag tegenover haar ex-vriendje mist. Daarnaast verwelkomen we Beatrijsje de Dood, de vrouwelijke tegenhanger van Pietje, die halsstarrig probeert om Esthers vriendinnen niet weg te jagen met haar duistere verschijning.

De nadruk in Aan gene zijde ligt, in vergelijking met eerdere albums, overduidelijk op Esthers sekshonger waardoor het scala aan onderwerpen toch wat te beperkt wordt. Ook het aanlokkelijke absurdisme wordt te vaak opzijgeschoven ten voordele van eerder flauwe vondsten: een schip dat zinkt door een teveel aan erecties bij de bemanning of Esther die per ongeluk porno voorleest aan een kind. Zowat de helft van dit album had best wel geschrapt kunnen worden. Gelukkig is de andere helft wel de moeite, al vinden we slechts sporadisch de durf en open geest van de oudere gags terug.

De harde kern Esther-fans kijkt best snel naar de laatste pagina van het boek. Daar vindt u de nodige info om een 3D-Esther aan uw collectie toe te voegen. Wij passen voor dit kleinood en hopen in album 11 weer als vanouds verleid te worden door een van de aantrekkelijkste babes die het Belgische striplandschap rijk is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijftien − 6 =