Clot, Dorison & Bocci :: Fawcett:1. De verloren steden van de Amazone

Lijkt Indiana Jones je te ver gegrepen of zijn de avonturen van Alan Quartermain een regelrechte aanval op het realisme? Het zijn zulke vragen die uitgeverij Glénat het idee gaven voor hun nieuwe collectie Explora.

Volgens de uitgever vertelt de collectie Explora het ware verhaal van de grote ontdekkingsreizigers en hun baanbrekende expedities overal op aarde door dieper op deze schaduwkanten in te gaan. Dit gebeurt onder het wakend oog van Christian Clot, zelf ontdekkingsreiziger en vice-president van de Franse vereniging van ontdekkingsreizigers. Intussen is Fawcett de vierde ontdekkingsreiziger die in beeld wordt gezet. Net als voorganger Burton is het een tweeluik.

We bevinden ons in het begin van de 20ste eeuw. Percy Fawcett is op dat moment een ontdekkingsreiziger buiten categorie. In plaats van zich te wentelen in dure, overbemande reizen, bereidt hij zijn eigen reizen voor met een klein team met veel ervaring om te overleven in de groene hel van de Amazone. Met zijn half dozijn expedities is Fawcett dé ontdekkingsreiziger van de Amazone. Het enige dat nog ontbreekt op zijn palmares is de verborgen stad ‘Z’. Mee aangespoord door sir Conan Doyle, die zich door hem liet inspireren voor zijn roman The Lost World, gaat hij in Rio op zoek naar een document dat hem tot ‘Z’ moet leiden. De eerste wereldoorlog gooit echter onverwacht roet in het eten en Fawcett wordt ingeschakeld in de loopgraven. In 1925 kan zijn expeditie eindelijk beginnen…

Voor de collectie Explora is niet enkel de ontdekking zelf belangrijk maar vooral in welke omstandigheden ze verliep en welke gedragingen de ontdekkingsreiziger vertoonde. Met al vier delen op zijn palmares, neemt Christian Clot ons mee over onze wereldbol om andere zaken te ontdekken dan de gangbare namen in de voetnoten. De verloren steden van de Amazone is een ietwat apart deel in de reeks. Als je enkel geïnteresseerd bent in de persoon Fawcett, krijg je de eerste 10 pagina’s een samenvatting van zijn tot dan toe laatste avontuur. Bijna de volledige rest van het album vertelt over de vijftien lange jaren van wachten, lijden en zijn land dienen.

Guillaume Dorison toont ons een portret van Fawcett die er aan de ene kant uitziet als een gezond man van lichaam en geest, maar langs de andere kant geobsedeerd is door zijn verborgen steden. Bewonderd door velen, gek verklaard door vele anderen, toont dit eerste deel de ongelooflijke passie die woedt in Fawcett, die uiteindelijk zelfs zijn familie keldert.

Tekenaar Bocci slaagt er erg goed in om de verschillende decors op een zeer realistische manier weer te geven zoals de oorlog, de jungle, het familieleven. Zowel de intimistische scenes als diegene die de hel vertegenwoordigen, zien we Percy Fawcett doorheen de tijd met dezelfde koorts. De sfeer van zijn taferelen wordt nog eens een niveau hoger getild door de inkleuring van Marc Sintes en de Makma studio. Zoals in elk deel van de collectie, eindigt het album met een historisch overzicht van het hoofdpersonage met de nodige foto’s. Al bij al een geslaagde combinatie van een degelijk onderbouwd scenario, puik tekenwerk, historische relevantie en avontuur. Wat wil een mens nog meer?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × 2 =