Believo! :: Hard To Find

Eerlijk gezegd was het Kempense Believo! ons nog niet bekend. Maar toen bleek dat Hard To Find op het Leuvense Zeal Records (bekend van revelaties als Isbells, Marble Sounds en Raketkanon) verschenen was, kon de plaat niet anders dan een schot in de roos zijn.

Met Hard To Find kwam de band dit najaar meteen wat meer in de schijnwerpers. Zo verzorgde het trio in oktober het voorprogramma van nieuwste hype Clock Opera in de AB. Al van bij “It’s Now” hoor je dan ook wat Believo! in zijn mars heeft. De Kempenaars brengen krachtige indierock die er als zoete koek in gaat. Het openingsnummer heeft een meeslepende melodie en is opgetrokken uit heerlijke gitaarlagen die kenmerkend zijn voor shoegazemuziek. Noem het gerust noisepop.

Maar er komen nog meer invloeden dan het intense gitaargeweld van pakweg My Bloody Valentine bovendrijven. Believo! is een band die het beste van jaren negentig grootheden als Pixies van onder het stof haalt. We durven zelfs gokken dat zanger-bassist Fik Dries, drummer Ben Van der Moeren en gitarist Dirk Thielemans (Confuse The Cat) allen dertigers zijn die wel eens last hebben van nostalgie naar die gouden jaren. Maar dan gelukkig in de positieve zin, want Hart To Find is een ontdekking van jewelste geworden.

Believo! slaat de brug tussen de catchiness en rechttoe rechtaan aanpak van grote indierockbands en de emotionele intensiteit van shoegaze. Luister maar eens goed naar “Breeched”. Onze favoriet van Hard To Find is relatief stevig, zit boordevol nijdige ruis en ligt toch lekker in het gehoor. Ook in de meeste andere nummers zijn snijdende gitaren, afwisselend echoënde en schreeuwgezangen, lekkere bassen en zwierige drums ook de vaste ingrediënten. Geen wonder dat de plaat in nog geen half uur voorbij vliegt.

Nog zo’n vinnig, ongeveinsd en verschrikkelijk aanstekelijk nummer, dat je oproept om uit de bol te gaan, is “Superstructure”. De Kempenaren nemen alleen even gas terug met “Backstage In The 60’s” en “Make It”. Deze (nog) meer bedwelmende nummers zijn ook iets gezonder voor het trommelvlies. Afsluiten doet Believo! in stijl. “Hard To Find” is een uppercut van een nummer dat weer de luidruchtige kant van de band laat horen. Post-hardcore moet ook tot de favoriete genres van de bandleden horen.

Wat maakt al die noise rockbands van eigen bodem zo fantastisch? Het antwoord is simpel. Ze blinken uit in eigenzinnigheid en eerlijkheid. Ook Believo! trekt zich niets aan van genreconventies en maakt muziek die recht uit het hart komt. En zo hebben we het graag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

20 − 7 =