Fournier / Lax :: De paarden van de wind (deel twee)

Vier jaar geleden lieten Fournier en Lax het eerste deel van De paarden van de wind op een spannende noot eindigen. Daarmee kreeg het meeslepende verhaal over leven en lijden in de Himalaya halverwege de 19de eeuw een onverwacht klassieke cliffhanger, die het verlangen naar het tweede en laatste deel een stevige boost gaf.

Het laatste deel van het tweeluik gaat verder op dat elan. Vormde het laatste stuk van het eerste deel een soort van roadmovie die te voet werd afgelegd, dan komt daar nu nog een actie-element bij. Niet dat het bloed in het rond spat, maar Fournier en Lax gebruiken alle mogelijke middelen om te zorgen dat de open eindjes aan elkaar geknoopt worden. En als dat niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks, zo lijken ze te denken.

Het doet in ieder geval geen afbreuk aan De paarden van de wind, de strip die op meeslepende wijze de lezer naar lang vervlogen tijden en bevreemdende oorden weet mee te slepen. Dat het leven in die dagen voor wat we gemakkelijkheidshalve de gewone man kunnen noemen allesbehalve een lachertje was, wordt nu en dan pijnlijk duidelijk.

Toch laten de personages het hoofd niet hangen, ondanks de nare tijdingen die hen overkomen. Daardoor doet De paarden van de wind zo nu en dan denken aan Jonathan, die andere strip die de mythische Himalaya als decor heeft en waarin religie, botsing van culturen en uitgesproken karakters net zozeer een belangrijke rol spelen.

Net als bij Jonathan speelt in het reine komen met jezelf en het aanvaarden van omstandigheden in De paarden van de wind een belangrijke rol. Dat wil echter nog niet zeggen dat je als lezer na afloop in een nevel van zen gehuld gaat. Het eerste deel van dit tweeluik wist daarvoor jaren geleden te sterk te overrompelen. Het niveau neemt absoluut geen duik, maar zoals dat altijd gaat, is het onmogelijk de magie van de eerste keer opnieuw tot leven te wekken.

Dat gezegd zijnde, kunnen we niet anders dan De paarden van de wind veel lof toezwaaien. De samenwerking van Lax en Fournier is er eentje die er staat en met een beetje geluk in de toekomst nogmaals tot een parel zal leiden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negen + 1 =