Tom Carbon 6 :: Lunatoys (Cromheecke, Fritzgerald & Letzer)

Tom Carbon is terug. Met zijn lichtvoetige en absurde avonturen charmeerde hij ons al in de jaren ’90, en nu doet hij dat opnieuw.

Tussen 1991 en 1994 verschenen er van Tom Carbon vier albums bij uitgeverij Dupuis. Zijn dwaze avonturen waren een rariteit maar ook een verademing in het door Raoul Cauvin geregeerde tijdschrift Robbedoes. Op het stripfestival van Angoulême wist de strip zelfs een nominatie te verwerven. In die tijd was dat een unicum voor een Vlaamse strip. Het geesteskind van Luc Cromheecke, Fritzgerald en Laurent Letzer ademde de heerlijke nonsens waarmee Cromheecke en Fritzgerald het publiek eerder al verblijdden in Taco Zip.

Na vier albums stierf de reeks jammer genoeg een stille dood en verlegden de auteurs hun focus naar andere projecten zoals Roboboy (met tekeningen van Cromheecke op scenario van Willy Linthout), Ben de Boswachter (van Cromheecke en Letzer) en natuurlijk ook Plunk (eveneens van Cromheecke en Letzer). Het enthousiaste collectief van Strip 2000 maakte recent echter een nieuw begin met het uitgeven van oud en nieuw materiaal van Tom Carbon. Carbon komt ongeschonden en ongedateerd uit de strijd.

Het zesde album uit de reeks van heruitgaven bevat het eerste langere verhaal dat de auteurs van Tom Carbon maakten en dan voor het eerst, in schetsvorm, uitgegeven werd door de vroegere uitgeverij BeeDee. Nu wordt het verhaal voor het eerst afgewerkt en in kleur toegevoegd aan de reguliere reeks. Het doet plezier om de vrolijke nonsens van Tom Carbon en zijn nukkige buurman opnieuw te lezen. De Lunatoys zijn twee buitenaardse wezens die door een mislukt robotexperiment van Tom naar de aarde getrokken worden. Vanaf dat moment komen Tom en buurman Wortelmans ongewild terecht in een waanzinnige orkaan van sciencefictiongebeurtenissen. De ene krankzinnige wending volgt de andere op.

Het is slechts weinigen gegeven, maar dit auteurstrio slaagt erin het krankzinnige absurdisme zo te doseren dat Lunatoys een aangenaam album blijft dat niet verdrinkt in te hermetische humor. We wisten eerder al dat Tom Carbon in éénpaginastrips moeilijk te verslaan zou zijn op humorgebied, maar nu flikken de auteurs het ook bij het langere werk.

Bij BeeDee verscheen indertijd ook een tweede langer verhaal, dat als een soort sequel van Lunatoys aangekondigd werd. Ook dit verhaal, Tannenbaum, zal Strip 2000 in de loop van 2012 uitbrengen. Wanneer aan het einde van dit jaar de zeven aangekondigde delen verschenen zullen zijn, zal de reeks van Tom Carbon compleet zijn.

Met deze opgefriste en aangenaam geprijsde uitgaven is alles aanwezig om Tom Carbon opnieuw aansluiting te laten vinden bij de smaak van de striplezers van vandaag. Zelfs de oorspronkelijke strips uit de beginjaren voelen nergens gedateerd aan. Dat is zonder twijfel een van de grootste complimenten die we Tom en zijn auteurs kunnen geven.

7
Cromheecke

recent

Masters of the Air

Toen begin deze eeuw Band of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

Animalia

Het MOOOV-filmfestival biedt een staalkaart van het beste uit...

aanraders

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

verwant

Plunk 1 :: I Love Plunk (Cromheecke & Letzer)

Tien jaar geleden verdween de absurde stripklassieker Tom Carbon...

Tom Carbon :: Lunatoys (Cromheecke & Fritzgerald)Tom Carbon :: Tannenbaum (Cromheecke & Fritzger

De leukste dingen in de stripwereld gebeuren nog altijd...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in