Otto 1 :: Blijven roeien! (De Decker)

Vlaming Frodo De Decker debuteert met het eerste deel van Otto. Deze wat curieuze en woordloze strip is uitgegeven bij Syndikaat. Schijnbaar vanuit het niets, is dit een meer dan lovenswaardig debuut.

Frodo De Decker was als jonge kerel al gefascineerd door het stripverhaal. Hij studeerde twee jaar aan Sint-Lucas Brussel, maar veranderde nadien van richting door jazz te gaan studeren in Antwerpen. Na zijn studies zocht hij ook daarin zijn professionele richting. Sinds enkele jaren tekent hij opnieuw strips, en met Otto 1 verschijnen die nu voor het eerst in een gedrukt album. Een eerste album van Otto verscheen enkel in digitale vorm voor de iPad. Nu geeft Syndikaat een eerste deel in papieren vorm uit.

Otto is een mannetje dat door een wereld vol wrede verrassingen doolt. De Decker gebruikt geen woorden en herleidt het verhaal zo tot een opeenvolging van gebeurtenissen. Otto komt op zijn tocht allerhande figuren tegen, zoals een onfortuinlijke aap die zijn ontmoetingen met Otto steevast duur betaalt. In de wereld van Otto is er ook ruimte voor absurdisme en vreemde gedachtekronkels. De strip sluit op die manier aan bij andere tekstloze beeldverhalen, zoals Mister O van Lewis Trondheim of Boes van Thijs Wilms en Wil Raymakers. Blijven Roeien! Is echter wel één lang verhaal van 48 bladzijden, waar andere voorbeelden zich meestal beperken tot losse woordloze gags.

De Decker slaagt erin om de snelheid in dit verhaal te houden. Het ene voorval volgt het andere in hoog tempo op en regelmatig verwijst de auteur naar een element dat al eerder in het verhaal voorkwam. Voor een debuut overtuigt dit eerste deel van Otto dan ook door de zelfbewuste toon van de auteur. Zowel de verzorgde tekeningen als het professioneel uitgewerkte scenario lijken wel van een ervaren striprot te komen. Frodo De Decker maakt alleszins indruk. Een bezoek aan zijn website leert dat hij ondertussen al volop bezig is aan een tweede album met Otto in de hoofdrol, dat in het voorjaar van 2013 zou moeten verschijnen.

De afgelopen jaren heeft de kleine Nederlandse uitgeverij Syndikaat een boeiend fonds uitgebouwd door de publicatie van verschillende debuten. Heel wat jong Nederlands striptalent kon bij de uitgever uit Zutphen terecht. Met Frodo De Decker wijkt nu ook een Vlaming uit tot over de grens. Otto 1 heeft een mooie vormgeving gekregen en een harde kaft. De afgelopen jaren hebben we al heel wat nieuwe en beloftevolle Vlaamse striptalenten kunnen ontdekken. Met Frodo De Decker is er wat ons betreft een nieuwe belofte aangekomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

15 + 16 =