Parker 1 :: De Jager (Cooke & Stark)

Meester van de noir Darwyn Cooke zet zijn tanden in Parker, de illustere held uit de romans van Richard Stark. In De Jager maken we kennis met dit donkere personage. De term ‘hardgekookt’ was zelden toepasselijker.

De Jager speelt zich af in 1962, in de Verenigde Staten. Een zekere Parker is op zoek naar Mal Resnick om een situatie uit het verleden recht te zetten. Toen waren Mal en Parker samen betrokken bij een grote criminele actie. De buit werd toen door Mal ingepikt en Parker werd ook nog eens verraden door zijn liefje Lynn. Via Lynn probeert Parker nu Mal opnieuw op het spoor te komen om zijn geld terug te eisen. Zijn zoektocht ontaardt al snel in een gerichte wraakactie die niets of niemand ongemoeid laat.

Richard Stark is een pseudoniem van de gerenommeerde Amerikaanse misdaadauteur Donald Westlake (1933-2008). Tussen 1962 en 2008 schreef hij 24 romans met Parker als hoofdpersonage. Jarenlang dienden deze verhalen als dankbare voedingsbodem voor verschillende Hollywood-films. Westlake gaf echter nooit toestemming om de verhalen met Parker als personage te gebruiken. Er moesten altijd bewerkingen gemaakt worden. Aan Darwyn Cooke werd dan ook voor het eerst de toestemming gegeven om een Parker-roman in stripvorm te gieten. Met Cooke kon er geen betere keuze gemaakt worden voor een portie onversneden nostalgische noir.

Darwyn Cooke maakte in de jaren negentig de overstap van illustrator naar animator. Hij tekende voor verschillende tekenfilmseries die uitgeverij DC baseerde op haar iconische helden, zoals Superman en Batman. In 2000 debuteerde hij met de graphic novel Batman: Ego. Nadien begon hij met schrijver Ed Brubaker aan het herdenken van de figuur Catwoman. Hiermee maakten beide auteurs naam bij pers en publiek. In 2004 pakte Cooke uit met het ambitieuze The New Frontier, waarin hij op basis van historisch onderzoek van de DC Comics een deel van de geschiedenis van het DC-universum vertelde en zo van een tijdslijn voorzag. Hij koppelde die geschiedenis bovendien aan een aantal historische feiten, en voorzag de fictieve wereld van de superhelden zo van enige realiteitswaarde. Nadien tekende hij nog strips van Superman en The Spirit, vooraleer zich vanaf 2009 te wijden aan vier Parker-verhalen van Richard Stark. De eerste twee verschenen al in het Engels, de overige twee werden al (ruim op tijd) aangekondigd door uitgever IDW.

De retro-stijl van tekeningen die Darwyn Cooke in elk van zijn projecten hanteert, heeft hem in de afgelopen jaren een grote naam opgeleverd voor verhalen die grafisch een nostalgische sfeer uitstralen, maar qua ritme en toon duidelijk van deze tijd zijn. Die unieke combinatie spreekt een grote groep lezers aan. Ook in De Jager is het wederom duidelijk dat Cooke met veel respect voor het basismateriaal te werk gaat en er toch een heel persoonlijke twist aan geeft. De duistere kant van Starks roman blijft overeind en wordt door het grafische aspect van een strip zelfs meer uitvergroot dan in het boek het geval was.

Met Parker start het jonge Blloan voor het eerst met een reeks van graphic novels. Hun catalogus omvat nu al de meest diverse genres. In elk van die genres bieden ze dan nog eens regelrechte toppers aan, zo is de afgelopen maanden al gebleken. Het zal nu vooral afwachten worden of ze in 2012 hun belofte kunnen hard maken om ook origineel Nederlandstalig werk aan te bieden naast de vele vertalingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

17 − elf =