C-mine Jazz maakt eerste namen bekend voor editie 2012

Het meest prominente Limburgse jazzevenement, voorheen bekend als het Motives Festival, is in het voorjaar van 2012 toe aan z’n achtste editie. Zopas werden de eerste namen bekend gemaakt en blijkt dat de eclectische koers van de voorbije jaren verder gezet wordt.

De editie van november 2010 had aardig wat in de aanbieding, gaande van vrij klassieke jazz uit binnen- en buitenland, tot taaiere experimenten en een aantal genre-overbruggende artiesten die zowel voor jazz- als popliefhebbers iets in de aanbieding hadden. Je kon er lekker weghappende performances meepikken, maar ook, en net dat maakte het zo’n boeiend festival, bezettingen die doorgaans verbannen worden naar de achterzaaltjes en specialistenpodia. Het was nog maar de vraag of dit nog eens zo geslaagd herhaald zou kunnen worden.

Het festival kreeg met Michel Bisceglia een nieuwe artistieke leider aan het roer, en die lijkt er voorlopig ook op uit om een kleurrijke staalkaart te bieden van wat er zich afspeelt binnen en (vooral) langs de grensgebieden van de jazz. De ‘grote naam’ is voorlopig Miroslav Vitous, als lid van The Weather Report een van de gezichten van de klassieke fusion, maar ook daarna een veelgevraagd virtuoos. Hij speelt een soloconcert. Waar we minstens even sterk naar uitkijken, is de komst van Mulatu Astatke, de peetvader van Ethio-jazz, die zowel op handen wordt gedragen door liefhebbers van ritmisch bedwelmende jazz als vrije wereldmuziek.

Dan een paar vrouwen: De Braziliaanse Tania Maria is al veertig jaar een vaste waarde en een zangeres, pianiste en componiste die pop en jazz moeiteloos verenigt tegen een achtergrond van exotische genres. Vermoedelijk is zangeres Lizz Wright aan deze kant van deze oceaan net iets bekender. In de loop van nog geen decennium en vier albums werkte ze zich op tot een van de meest gelauwerde popjazz en R&B-zangeressen, die al mocht samenwerken met volk van Calexico en Joan As Police Woman.

Was er vorig jaar de aanwezigheid van hipsterfavoriet Portico Quartet (die lieten horen dat de hype helemaal niet onterecht was), dan komt de insteek uit indie-hoek deze keer van het Sam Amidon Trio (met bassist Shazad Ismaily!) en het Gentse Yuko, dat z’n dromerige pop ook graag voorziet van een scheut jazzritmes.

De voorlopige conclusie is dat C-mine Jazz nog iets verder weg lijkt te evolueren van de klassieke jazz én het experiment, al kan het natuurlijk nog alle kanten op. Als de organisatie er nu nog in slaagt om wat extra pit in de programmatie te brengen, dan zou het opnieuw een editie kunnen worden voor een breed publiek dat gecharmeerd én geprikkeld wil worden.

C-mine Jazz vindt plaats op 13 en 14 april 2012, op de generenoveerde industriële mijnsite van Winterslag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie × vijf =