Vaarwel Morgendauw (Tardi)

Bijna 40 jaar is het geleden dat Alexander Morgendauw, onder zijn Franse naam Brindavoine, voor het eerst zijn opwachting maakte in het blad Pilote, daarmee de carrière van zijn schepper in gang trappend. Het ondertussen klassieke Vaarwel Morgendauw ligt vandaag in een nieuwe uitgave in de winkel.

Voor wie Tardi vooral kent van zijn strips over de Eerste Wereldoorlog, of zelfs de verhalen van detective Nestor Burma, zal misschien even moeten slikken bij het lezen van dit debuut. Vaarwel Morgendauw is immers losweg verbonden met de later door Tardi gecreëerde reeks Isabelle Avondrood. Net als in de fantastische avonturen van de roodharige dame, schept Tardi in Vaarwel Morgendauw een fantasiewereld waar avontuur en gekke figuren bepalend zijn.

Niets is onmogelijk in dit soort verhalen en daar moet je uiteraard bereid zijn in mee te gaan. Absurditeiten en magisch realisme zitten verweven in wat eigenlijk een spannend jongensboek is, waarin de avonturen van Morgendauw de halve wereld bestrijken. Tardi roept een sfeer op die het midden houdt tussen Jules Verne en Alice In Wonderland, al wordt het hier na een poosje een pak grimmiger: Vaarwel Morgendauw wordt gevolgd door Het Gebroken Geweertje, waarin we — amper een half jaar later — een heel andere Morgendauw ontmoeten. De jongeman maakt nu deel uit van het glorieuze Franse leger en ontdekt daar de donkere kanten van de mensheid.

Het Gebroken Geweertje, Tardi’s eerste schets van de Eerste Wereldoorlog, draagt enkele fundamenten van het latere oeuvre van de auteur in zich: het antimilitarisme, de cynische kijk op dat waar de mens toe in staat is en een bijna droef makende vaststelling van de machteloosheid van het individu tegenover zoveel absurditeit.

Hoewel Tardi geldt als een van de grootmeesters van de zwart-witstrip, blijkt de kleurenpracht van dit album geen afbreuk te doen aan het karakter van de tekeningen. Meer zelfs, de woestijnhitte spat bijna van de prenten af.

Het werk dat de Franse auteur later in zijn carrière gemaakt heeft, mag misschien wel als meer cruciaal gelden, toch valt op Vaarwel Morgendauw niets af te dingen. De twee miniatuurtjes die deze bundel bevat, zijn absoluut geen stuntelige eerste stappen van een debutant, maar gedurfde, intrigerende en vastberaden passen van een auteur op weg naar grootsheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × 2 =