Het Dagboek Van Mijn Vader (Taniguchi)

Mijmeringen over het verleden, het blijft de dada van Jirô Taniguchi. Het Dagboek Van Mijn Vader is een van zijn oudere werken. Met deze vertaling is er weer een klassieke Taniguchi beschikbaar.

Yoichi Yamashita heeft een drukke baan op een ontwerpbureau in Tokio. Hoewel Yoichi afkomstig is van Tottori, is hij daar al vele jaren niet meer geweest. Het contact met zijn familie is doorheen de jaren helemaal weggevallen. Wanneer zijn vader sterft, keert Yoichi toch terug naar zijn geboortestreek. Hij neemt deel aan de rituele wake voor zijn vader. In de gesprekken met zijn zus en oom komen vele onbekende herinneringen boven. Het eenzijdig slechte beeld dat Yoichi van zijn vader had, wordt helemaal bijgesteld en wordt oneindig veel complexer. Yoichi ontdekt voor het eerst hoe anderen zijn vader en de familie ervoeren. Gaandeweg komt hij tot vaak pijnlijke inzichten over zichzelf en zijn verleden.

Mijmerende stripverhalen met personages die diep graven in hun gevoelens, Jirô Taniguchi lijkt er de laatste twee decennia wel een patent op te hebben. Nadat hij in de jaren negentig in Frankrijk een doorbraak beleefde, verschijnen de laatste jaren ook steeds vaker vertalingen van zijn omvangrijke oeuvre in het Nederlands. Na jaren in zwart-wit gewerkt te hebben, lijkt Taniguchi de laatste jaren steeds vaker de overstap te maken naar ingekleurde albums op een Europees formaat. Het Dagboek Van Mijn Vader dateert uit het midden van de jaren negentig en is nog een echte, breedvoerige manga. De auteur geeft zichzelf ruim 280 pagina’s voor het uitspitten van het verleden van Yoichi. In weinig strips kan je zo de rust terugvinden als in het (vroege) werk van Taniguchi. Hij mengt in dit album op een indrukwekkende manier ook poëzie, diepgang en een oprechte interesse in zijn eigen personages.

Recent werd van deze topmangaka ook een werk verfilmd. Herinneringen kreeg een Franse versie die op heel wat bijval van pers en publiek kon rekenen. Ook dit album lijkt zeker gefundenes Fressen voor filmregisseurs. Taniguchi blijft een van de populairste Japanse auteurs in Europa. Recent publiceerde hij nog het eerste deel van Mijn Jaar, op scenario van Jean-David Morvan (bekend van o.a. Konvooi). Ook ingekleurd en met een kleiner aantal bladzijden blijft Taniguchi overeind. Toch kunnen we een album als Het Dagboek Van Mijn Vader alleen maar aanraden door de pure emotie en het meeslepende verhaal dat door de grotere omvang dieper kan gaan. Jirö Taniguchi toont met dit album eens te meer waarom hij aan de top staat van het Japanse beeldverhaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

20 − 15 =