Che (Oesterheld A., Breccia A & Breccia E.)

Uitgeverij Silvester blijft uitpakken met originele uitgaven. Ze hebben intussen al een hele serie stripnovelles in hun catalogus en hebben zich blijkbaar ook voorgenomen om strips die in het buitenland een buitengewone carrière kenden in het Nederlands uit te geven. Een bekend voorbeeld is hun heruitgave van de Italiaanse stripreeks Dylan Dog. Hun nieuwe paradepaardje is de Nederlandse uitgave van de getekende biografie van Che Guevara.

We hebben hier te maken met een opvallend document, niet in het minst door de impact die de strip had bij z’n uitgave in Argentinië in 1968. Dit is een jaar na de dood van Che. Het moest een eerste deel worden van een reeks over befaamde Argentijnen. Het werd in heel Zuid-Amerika een regelrechte bestseller. De reeks werd echter niet verdergezet.

Na de militaire staatsgreep in Argentinië in 1976 door generaal Vileda werd Che echter verboden. De scenarist Hector Oesterheld alsook zijn twee dochters, die mede door de publicatie van Che als politieke vijanden werden aanzien, werden in 1977 ontvoerd en wellicht vermoord. Als gevolg was Che tot het jaar 2000 niet meer verkrijgbaar. Misschien doet Oesterheld nog een belletje rinkelen door zijn samenwerking met Hugo Pratt voor de oorlogsstrip Ernie Pike.

De twee tekenaars, vader Alberto en zoon Enrique Berca, zijn vooral in Argentinië coryfeeën van de stripwereld. Hun stijl is zeer gelijkend en je zou niet zeggen dat er twee generaties aan deze stripbewerking gewerkt hebben. Waar Alberto de algemene biografie van Che Guevara voor zijn rekening neemt, buigt Enrique zich over de laatste dagen van Che in Bolivië. De twee verhaallijnen worden parallel verteld.

Hun stijl was, zeker voor 1968, vrij gewaagd en vernieuwend. Je kan hun negatief zwart/wit-palet vergelijken met het tekenwerk van Frank Millers Sin City, zij het met grovere penseelstreken. Door de expressionistisch aandoende tekenstijl, is het niet gemakkelijk om toegang te krijgen tot het verhaal. De vrij bombastische taal — of ligt het aan de vertaling? — maakt het er zeker niet eenvoudiger op. Bij Silvester zijn ze echter wel zo vriendelijk geweest om een chronologisch relaas van het leven van Che mee te geven en heel wat achtergrondinformatie over het verhaal en de auteurs.

Toch loont het de moeite om de ietwat hoge drempel te overschrijden en vanaf het moment dat je de taal- en tekenstijl eigen hebt gemaakt, treed je binnen in een fascinerend realistisch relaas van het guerillaleven van Che. En hoewel de auteurs dwepen met Guevara, verbloemen ze toch zijn daden niet. Voor ‘Che-dwepers’, nostalgici, liefhebbers van de film The motorcycle diaries, maar ook voor de sceptici en de pure stripfanaten: een echte aanrader!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × 5 =