Bankgeheimen USA 1 :: Long Island Suicide (He & Richelle)

Financiële thrillers spreken het grote publiek aan. Largo Winch en IRS zijn de bekendste voorbeelden in het genre. Bankgeheimen kiest voor de wereld binnenin de banken als locatie.

In 2006 startte scenarist Philippe Richelle de reeks Bankgeheimen. In acht delen, telkens verdeeld in verhalen van twee albums, vertelde hij verhalen die recht uit de financiële sector kwamen. Traders en bankdirecteurs waren de belangrijkste hoofdpersonages. De actualiteit haalde ook Bankgeheimen in, waardoor de reeks vanaf 2009 nog aan actualiteitswaarde won. Nu begint hij met Dominique Hé (tekenaar van vier delen van de oorspronkelijke reeks) aan een nieuw avontuur door de verhalen van Bankgeheimen naar de Verenigde Staten te verhuizen en er een flinke scheut CSI aan toe te voegen. Long Island Suicide is veeleer een politieverhaal geworden, met een grote rol voor het inspecteursduo dat de mysterieuze dood van een trader van de Norman Brothers Bank moet onderzoeken.

De confrontatie van het politieduo met de gladde maar gevaarlijke wereld van de banken levert scènes op die zo uit een Amerikaanse film getrokken lijken. Inspecteurs Capelli en Horowitz vormen ondanks hun persoonlijke verschillen een duo, waarbij Richelle in zijn scenario ook veel aandacht besteedt aan de achtergrond van beide personages. Zij staan met beide voeten in de gewone wereld en kijken dan ook met enige minachting naar alle rijkeluizen die hun pad kruisen. Bijzonder origineel is het allemaal niet. Richelle slaagt er bovendien niet in om zijn personages buiten de clichés van het genre te halen. Het blijft allemaal netjes binnen de formule.

Tekenaar Dominique Hé overstijgt zijn kompaan niet. Zijn functionele tekenwerk mist personages die tot leven komen. Het blijft allemaal te vlak om echt te boeien. Waar Largo Winch wel personages heeft die de lezer bijblijven en een tekenaar die erin slaagt om elke scène voor 100 % te laten overtuigen, bleven wij bij Bankgeheimen USA alleszins op onze honger zitten. Nochtans is Hé geen onbekende naam in de stripwereld, met ondermeer Marc Mathieu, Tanatha of Sofaletta op het palmares.

Bankgeheimen blijft voor Philippe Richelle het grootste succesnummer in een rijk gevulde carrière zonder al te veel uitschieters. De actualiteit blijft gefixeerd op de gevolgen van de financiële crisis, waardoor het publiek geboeid zal blijven door de intrigerende wereld van het grootkapitaal. Bankgeheimen USA past perfect in het rijtje van de doorsnee avonturenverhalen. Door het grotere aandeel van het politieonderzoek verliest deze nieuwe reeks echter een groot deel van de charme van haar voorganger. Daar kregen we een inkijk in de financiële mechanismen en de grote gevolgen daarvan. Nu blijft dit allemaal veeleer op de oppervlakte en neutraal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zeven + zes =