Oude Tijden 1 :: Geen kus voor de koning (Sfar)

Nu hij een gevierd cineast is (met Gainsbourg op zijn palmares) stromen de strips minder vlot uit Joann Sfars pen. Oude Tijden is het begin van een nieuw epos. Dit eerste album is niets meer dan een lang uitgesponnen proloog.

Caspian verklaart in een fantasievolle omgeving zijn liefde aan Nadine. Beiden zijn leerling-tovenaars, maar toch heel verschillend. Nadine verleidt en wil het leven ten volle leven, Caspian houdt zich steeds aan zijn plicht en belichaamt met andere woorden perfect de hoofse ridder. Nadine verlaat Caspian om op zoek te gaan naar haar grote liefde. Caspian krijgt van de Tovenaar de opdracht om haar te volgen en te beschermen. We volgen beide figuren op hun tocht en de vele ontmoetingen met kleurrijke personages die hun pad kruisen.

Sfars stripverhalen ontaarden steeds in diepgaande discussies tussen personages en zijn succesreeks De Kat van de Rabbijn is daarvan het bekendste voorbeeld. In Oude Tijden wisselen filosofie en levensbeschouwing elkaar af en Caspian en Nadine leren allebei meer over de liefde en wat zij er in hun leven mee aan willen vangen. Reuzen, dwergen en vreemde magische wezens bevolken deze ongewone fabel. Waar Sfar in De Kat van de Rabbijn zijn lange discussies luchtiger kan maken door de humor tussen de dwaze personages, ontbreekt die relativerende noot in Oude Tijden. Daardoor blijft deze Geen kus van de koning te zwaar op de hand om ons volledig te kunnen overtuigen. Doorheen de 142 pagina’s waren er toch verschillende momenten waarop onze aandacht het spoor bijster was.

Wat de tekeningen betreft, kan men stellen dat ze van de typische Sfar-kwaliteit zijn. Wie zijn tekeningen graag los en non-conformistisch heeft, zal zeker van Oude Tijden kunnen genieten. Veel vastheid kunnen we ook hier niet vinden en de personages durven nogal eens evolueren tussen bladzijden. Ook de kleuren van vaste inkleurster Brigitte Findakly waren ons te fel. De roze en badkamergroene tinten vliegen de lezer om de oren. Grafisch zal Sfar alvast geen nieuwe fans kunnen overtuigen.

Momenteel werkt de auteur aan een aantal nieuwe filmprojecten, naast een roman die gebaseerd is op de wereld uit Oude Tijden. Tegelijk werkt hij ook verder aan het tweede deel van de strip. De tijd waarin Joann Sfar bijna een strip per maand produceerde lijkt verleden tijd, maar toch blijft hij op verschillende gebieden actiever dan ooit. Oude Tijden is vooralsnog geen Sfar grand cru, maar wie houdt van stripverhalen met een zware literaire inslag, zal zeker genieten van dit eerste deel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zeventien + 9 =