Mannetje Pug (Onno Lolkema en Roland Conté)

Het is een vaak beproefd comicgenre: de komische strip waarin de clou in het vierde prentje komt. Misschien is het zelfs wel het oergenre. Het woord comic zegt het immers zelf: een strip met komische tekeningen. De laatste lichting Nederlandse cartoonisten schijnt er opnieuw een patent op te hebben, maar Mannetje Pug blijft toch de vreemde eend in de bijt.

Een van mijn eerste stripherinneringen waren de Engelstalige boekjes van mijn eveneens Engelse grootvader, en dan vooral die van Andy Cap. Ook hier waren, naast het statige personage, twee zaken opvallend: de grappen van vier prentjes en het formaat, dat ongeveer een derde was van dat van een normale strip. Ook Guust Flater is zo z’n carrière begonnen en later ook nog Garfield en Casper en Hobbes. Ideaal om mee te nemen en onderweg een paar strookjes glimlachend in je op te nemen.

In Nederland lijken ze terug aan te knopen bij die traditie. Denk maar aan Sigmund van Peter De Wit en Singles van diezelfde De Wit en Hanco Kolk. Ook uitgeverij Syndicaat, die prat gaat op z’n mooie uitgaven, bleef niet achter en stelde het eerste boekje van Mannetje Pug voor. Geestelijke vaders zijn collega-kunstenaars Onno Lolkema en Roland Conté. De grappen ontstaan zeer organisch: om beurten verzinnen ze een plaatje met tekst. Een trucje uit hun studententijd, met als resultaat een hoge mate van onverwacht en onbeig absurdisme.

Want absurdisme is hier wel het sleutelwoord. Waar de oorspronkelijke comic strip naar een clou in het vierde prentje werkte, is dat bij Mannetje Pug niet altijd het geval. We kunnen soms zelfs spreken van non-humor. Het begint al met de personages: Mannetje Pug zelf lijkt wel een ontsnapte Pacmanjager, je weet wel, zo’n gekleurd spookje. Zijn compagnons zijn soms een hond en een beer. Samen kunnen ze zowat alles wat mogelijk en onmogelijk is.

Mannetje Pug werd zo een echte internethit, wat op zijn beurt resulteerde in dit eerste boekwerkje. Het enige minpuntje is dat niet al het materiaal even sterk is en dat er soms nogal veel met herhaling gewerkt wordt. Maar desondanks heeft Mannetje Pug alles om een hype te worden. En als we de talrijke youtubefilmpjes mogen geloven, lijkt het ook die kant op te gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zes + drie =