PUKKELPOP 2010 :: Chateau, zaterdag 21 augustus

”Te warm”, “gruwelijk heet”, “geen zuurstof” zijn maar enkele van de kreten die geslaakt worden door zij die de Chateau verlaten. Het is een van de kleinere tenten op de Pukkelpopweide maar op deze derde dag weet de sauna opnieuw geregeld voldoende volk te trekken om de temperatuur nog verder de hoogte in te jagen.

Geen wonder dus dat ondanks de veelbelovende affiche enkele bands uit de recensieboot vallen. Terwijl Washed Out tussen de plooien verdwijnt, vindt onze man geen woorden om Nosaj Thing te omschrijven. Lag het aan de ondraaglijke hitte in de Chateau? Nee, verzekert hij ons, de band in kwestie is in de gaten te houden, alvorens hij wat frisse lucht gaat happen in afwachting van Caribou. Maar eerst Toro Y Moi.

”Chillwave is mega wijs!” We horen het een Gentse tiener die zijn tijd doorbrengt in de hipste clubs zo zeggen. Chazwick Brundick hoort bij het elitegroepje dat synthpop met melancholie vermengt en zich nooit ver van Animal Collective of Memory Tapes bevindt. Brundick, die onder de naam Toro Y Moi opereert, brengt echter niet veel vernieuwing. We hebben het allemaal al eens bij Washed Out en Ariel Pink gehoord, maar Toro Y Moi beschikt wel over de juiste ingrediënten om een aangename liveset neer te zetten. Belachelijke naam voor een genre, aangename muziek.

Nauwelijks bekomen van Nosaj Thing start het tweede hoogtepunt in de Chateau: Dan Snaith van Caribou die met Swim een van de betere platen van dit jaar afleverde, heeft duidelijk zin in een feestje. Snaith laat de krautrock/pop van de vorige albums achterwege en slaat met trance een compleet nieuwe weg in. De begeleidingsband heeft die overstap blijkbaar goed verteerd en levert de songs zorgvuldig af. Uitschieters zijn het dromerige “Odessa”, “Jamelia”, “Kaili” en “Sun”, waarmee Caribou het kookpunt van de Chateau bereikt. Het was ondraaglijk heet, maar wel een van de betere optredens deze editie.

Ondanks die ondraaglijke hitte, die ook na Caribou de tent niet wil verlaten, blijven enkele dapperen achter voor de dj-set van Martyn die nooit echt vervelend wordt maar net zo min memorabel. Dat laatste kan jammer genoeg niet gezegd worden van Gonjasufi. De voormalige yogaleraar tekent met A Sufi And A Killer voor een van de intrigerendere platen van het jaar (mede dankzij producer The Gaslamp Killer), maar brengt er live niet al te veel van terecht.

Zijn dj Psycho Bob is de naam dj nauwelijks waard en weet behalve op het juiste moment de juiste cd in de speler te stoppen niet veel meer te doen dan af toe wat op een drummachine te tokkelen en vooral zijn armen in de lucht te gooien in een poging het publiek aan te vuren tot juichkreten. Het is een gênant spektakel, want Sumach “Gonjasufi” Echs bakt ze wel heel bruin met als excuus dat zijn favoriete micro het heeft laten afweten. De man verdwijnt dan ook meermaals van het podium om de technici van dienst om bijstand te vragen.

Met of zonder favoriete micro, hier wordt pijnlijk duidelijk hoe zwak Gonjasufi live wel is. Zelfs wanneer de stemeffecten op de micro opnieuw werken, rapt en roept hij de songs aan flarden. “She’s Gone” kan de meubelen niet redden, net zomin als “Kobwebz” of “I’ve Given”. Een pijnlijk schouwspel dat nog dieper wegzakt in schaamte wanneer enkele leden uit het publiek luidkeels om de volgende act roepen. Geen idee overigens of Joker & MC Nomad de moeite waard zijn, na Gonjasufi heeft ieder mens nood aan stilte om de slechte smaak weg te spoelen.

Hij duikt al even op tijdens de set van Gonjasufi, maar dit is duidelijk de avond van Flying Lotus (né Steve Ellison). De man die door iedereen geprezen wordt om zijn inventieve invulling van abstracte hiphop, kiest voor een stomende dj-set waarbij eigen nummers gemixt worden met flarden hiphop, dubstep en aanverwanten. De temperatuur in de zo al snikhete Chateau stijgt gevoelig naarmate Flying Lotus’ set opzwepender wordt. Jammer voor Jaga Jazzist, die vooral uit het album One Armed Bandit plukt, maar de hoofdprijs is al uitgedeeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

13 + 11 =