Slapend Kasteel (Medley)

Een turf vol eigenzinnige sprookjesvarianten. Linda Medleys Slapend Kasteel is een onwaarschijnlijk stripalbum. Toch blijft haar titanenwerk na meer dan vierhonderd pagina’s moeiteloos overeind.

Lady Jain, gravin van Carabas, is op de dool met haar pasgeboren baby. Ze is op zoek naar asiel en hoopt dat te vinden in het legendarische Slapend Kasteel. In de eerste hoofdstukken verhaalt Linda Medley het ontstaan van dit kasteel. Dan verschuift ze de focus naar de bewoners en Jain die jaren later arriveert in het kasteel. Elke bewoner heeft een heel eigen verhaal, dat in de verschillende hoofdstukken uit de doeken gedaan wordt. Medley combineert vakkundig de verschillende plotlijnen in haar eigenzinnige fantasy-wereld. Ze baseert haar verhalen op de gekende sprookjes, maar geeft er een heel eigen draai aan. Zo legt ze een grote nadruk op de karakters van de personages en vertelt ze hun levensverhalen met veel empathie en humor.

Als tekenares werkte de Amerikaanse Linda Medley eerder al voor de grote uitgeverij DC Comics. In 1996 begon ze met losse comics van Slapend Kasteel, uitgegeven in eigen beheer. In 2005 hield ze dit voor bekeken en kreeg ze van uitgeverij Fantagraphics het aanbod om de reeds gepubliceerd verhalen onder hun reeksnaam te bundelen en de reeks verder te zetten met nieuwe verhalen. De verhalen uit de periode 1996-2005 verschenen in 2006 als de bundeling die nu vertaald werd. Een tweede bundel zit ondertussen in de pijplijn en wordt binnenkort verwacht.

Haar stijl spreekt ongetwijfeld een Europees publiek aan. Door de sobere en stijlvolle pagina’s in stemming zwart-wit sluit Medley meer aan bij de klarelijn dan bij de superheldentraditie van haar moederland. Elke pagina in deze kloeke band is perfect afgewerkt en nergens valt de auteur te betrappen op een gemakkelijkheidoplossing. De perfecte afwerking van Slapend Kasteel weerspiegelt de periode van bijna tien jaar die Linda Medley eraan gewijd heeft. Het duurde tot deze bundeling vooraleer ze van het succes kon proeven. Nu lijkt er een doorbraak in de maak want het regent ondertussen vertalingen van Slapend Kasteel.

De recente overname van Oog & Blik door De Bezige Bij heeft voorlopig dus geen negatieve invloed op het uitgavebeleid van deze klasbak onder de stripuitgeverijen. Het lijkt erop dat De Bezige Bij net veel meer mogelijkheden geeft aan Oog & Blik om hun bekende neus voor kwaliteit vaker zijn werk te laten doen en dat te laten leiden tot het publiceren van prachtig vormgegeven strips. Slapend Kasteel is daar zeker een perfect voorbeeld van en lijkt sterk op een echt oud sprookjesboek met zijn harde kaft en een leeslint. Voor ons was Slapend Kasteel een grote verrassing en we wensen iedereen dan ook een zelfde verrassing toe bij het ontdekken van dit kleinood.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

14 + tien =