De Beproeving 1 :: Kapitein Trips (Perkins & Aguirre-Sacasa)

In 1978 verscheen met De Beproeving (The Stand) een van de beroemdste romans van Stephen King. Dit kolossale epos krijgt nu een bewerking in stripvorm. Kapitein Trips is het eerste van zes geplande volumes.

De Donkere Toren was het eerste werk van Stephen King dat herwerkt werd tot een strip. Het eerste verhaal De Jonge Jaren van de Scherpschutter was een aanvulling op de bestaande romans in de De Donkere Torencyclus. Het succes ervan inspireerde verschillende andere verhalen in dezelfde wereld. Uitgeverij Marvel Comics besliste dan ook om The Stand (vertaald als De Beproeving) tot een strip te herwerken. Scenarist Roberto Aguirre-Sacasa (o.a. Marvel Knights 4, Nightcrawler en Sensational Spider-Man) vormde de roman om tot een geheel van dertig stripafleveringen in zes cycli. Kapitein Trips is de eerste in de reeks en verschijnt nu in vertaling bij uitgeverij L.

Een mysterieus virus, bijgenaamd Kapitein Trips, treft de Verenigde Staten. Door een ongeluk in een militaire installatie ontsnapt het virus en zoekt het traag maar zeker zijn weg door het hele land. In Kapitein Trips beschrijft Aguirre-Sacasa vooral het proces van de verspreiding. Langzaamaan dringt bij de bevolking het besef door dat er iets heel ernstigs aan de hand is. Minutieus wordt de ontregeling van de hele maatschappij beschreven. Een kleine groep van individuen lijkt de dans echter te ontspringen en blijft op onverklaarbare wijze kerngezond. De auteurs schakelen voortdurend heen en weer tussen verschillende locaties en verbinden deze met elkaar door het woekerende virus.

Aguirre-Sacasa krijgt de medewerking van Mike Perkins (Captain America) die De Beproeving naar een hoger niveau brengt, samen met de inkleuringen van Laura Martin. Zijn tekeningen zijn realistisch maar toch voldoende heroïsch voor een verhaal als dit. Hij slaagt erin om elk van de talloze figuren een individueel uiterlijk te geven dat overtuigt en bespaart ook niet op de decors. Kapitein Trips is een waardig eerste deel van deze bewerking met werk van zeer hoog niveau, zowel op gebied van scenario als tekeningen.

Daarmee belanden we meteen bij het grootste verschil tussen De Beproeving en de eerdere strips over De Donkere Toren. Daar bleven de stripverhalen te zeer beperkt tot geïllustreerde tekstboeken, met houterige dialogen die te fel de geest van het boek wilden behouden. De Beproeving is echt een strip die boeit van de eerste tot de laatste bladzijde. Hopelijk slagen de auteurs er in om dat niveau in de komende delen aan te houden. Dan hoeft De Beproeving wat ons betreft niet het laatste boek van King te zijn dat een stripversie krijgt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

6 + zeventien =