Eindejaarslijstje 2009 van Elmo Lê van

De sneeuw komt eindelijk met bakken uit de lucht gevallen. Ideaal om een decennium mee af te sluiten. 2009 was een muzikaal wonderjaar: de schoonheid van fluisterpop die de loef afstak van het echte popgeweld. Vergeleken met 2008 was dit jaar haute cuisine.

{image}

  1. The XX :: xx          “The darkness is a harsh term don’t you think?”, klinkt het in “Roll Away You Stone” van Mumford & Sons. Net dat gevoel weet The XX te strikken in hun prachtige debuut. Een plaat vol boodschappen en liefdesangst. 2009 was ontegensprekelijk het jaar van The XX.
  2. Florence + The Machine :: Lungs          De verbluffende rosse voenk van het jaar. En terecht, Florence leverde de perfecte popplaat, maar toonde vooral dat ze live nóg meer in haar mars heeft.
  3. Grizzly Bear :: Veckitamest          Grizzly Bear deed wat het moest doen: ons verrassen met parels die al even mooi klinken als die van Fleet Foxes. En dan moet nog gezegd dat ze één van de betere concerten leverde.
  4. Jamie T :: Kings & Queens          De perfecte opvolger van Panic Prevention. Jamie T trekt de lijn door van de vorige plaat en schotelt een mix van grime, hiphop, folk en rock voor.
  5. Wild Beasts :: Two Dancers          Wild Beasts kwam verrassend uit de hoek met een bloedmooie plaat. Geleid door ravissante backing vocals en een hartverwarmende sfeer. Maar vooral de falsetstem van Hayden Thorpe is het hoogtepunt van deze plaat.
  6. Noah and the Whale :: The First Days of Spring          Het was bang afwachten of Noah en zijn walvis ons wel konden overtuigen. Het hoge folkgehalte van de debuutplaat ging ons misschien net iets te ver. The First Days of Spring daarentegen klinkt even geweldig als pakweg Sigur Rós of Grizzly Bear.
  7. The Horrors :: Primary Colours          Producer Geoff Barrow transformeert het op het randje van onuitstaanbare, ranzige geluid van het debuut op Primary Colours naar goede tot zeer goede noiserock. En blaast ons daarmee van onze sokken.
  8. Passion Pit :: Manners          De hype van afgelopen zomer kreeg die titel niet zomaar in de schoot geworpen. Dit is indiepop dat overklast wordt door het opvallende stemgeluid van Michael Angelakos. Denk aan een eunuch die disco maakt.
  9. Phoenix :: Wolfgang Amadeus Phoenix          Een van de meest zomerse popplaten van het jaar.

recent

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Maria Montessori

Tegelijk een feminist én een moeder zijn was geen...

verwant

Eindejaarslijstje 2010 van Elmo Lê van

Eén zaak viel ons dit jaar op: waar zijn...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in