Eindejaarslijstje 2009 van Bruno Iserbyt

2009 was een jaar waarin een aantal spoken uit het verleden ons nog eens kwamen bezoeken. Jeugdliefde Depeche Mode hunkerde opnieuw naar onze aandacht, maar als triumviraat maken ze meer kans de voorzitterverkiezingen bij Open VLD te winnen. En wat ons betreft had Thierry Henry beter zijn hand op de kaak van Bono gemikt. Dan konden we met plezier het WK voetbal aanschouwen en was No Line On The Horizon geen streep door een geslaagd muziekjaar geweest. Alhoewel, reden tot klagen was er zeker niet. Zo werden we getrakteerd op een geweldige conceptplaat, konden we al onze liefde aan een knappe rosse kwijt en mochten we bij rasvertellers Joe Henry en Leonard Cohen op schoot. Deze zonneomwenteling leverde daarenboven een aantal fijne singles, geslaagde concerten en dito festivals op. Moge 2010 van hetzelfde kaliber zijn. Maar genoeg getalmd. Hier komen ze: de tien beste van 2009.

  1. Joe Henry :: Blood From Stars     Madonna’s schoonbroer, meester van de floeren cocoonmuziek, toont nog maar eens zijn absolute meesterschap. Niet zo adembenemend als Tiny Voices, maar wat deze jongen betreft dit jaars neusje van de zalm.
  2. The Decemberists :: The Hazards Of Love     Het woord conceptplaat doet uw tenen krullen? Zoek maar een goeie pedicure, want deze van The Decemberists doet u uw menig herzien. Heksen, onmogelijke liefdes en seventies rock, what’s not to like?
  3. A Hawk And A Hacksaw :: Délivrance     Beirut haalde zijn mosterd in Oost-Europa, maar de mosterd werd er uitgevonden door deze bende . Daarenboven levert “Vasalisa Carries A Flaming Skull Through The Forest” hen nog goud op in de categorie “Meest Intrigerende Songtitel”.
  4. Florence + The Machine :: Lungs     Rosse sirene met een stem als een scheepsklok, die ons dit jaar meermaals op haar klippen liet lopen.
  5. Leonard Cohen :: Live in London     De oude meester leest voor uit zijn sprookjesboek. En wij hangen na veertig jaar nog steeds aan zijn lippen.
  6. M. Ward :: Hold Time     M.Ward probeert het volgend jaar weer als She&Him, en probeerde het ook als folkmonster, maar wij vinden hem in zijn eentje al meer dan genoeg.
  7. Andrew Bird :: Noble Beast     Deze flierenfluiter uit Chicago komt terug met een hele consistente plaat.
  8. St. Vincent :: Actor     De eersteling van deze Canadese was al zalig te noemen, maar na dit plaatje is de canonisatie niet meer dan terecht.
  9. Great Lake Swimmers :: Lost Channels     Fijnere zwemmers dan deze zijn er niet, of het moest Fredje Deburgraeve zijn.
  10. DM Stith :: Heavy Ghost

Wat er dit jaar nog meer dan eens door onze boxen schalde, vraagt u?
11. Richard Hawley :: Truelove’s Gutter 12. Hanne Hukkelberg :: Blood from a stone 13. Jarvis Cocker :: Further Complications 14. Jeremy Warmsley :: How we became 15. Yevgueni :: We zijn hier nu toch 16. Dez Mona :: Hilfe Kommt 17. Eels :: Hombre Lobo 18. Seasick Steve :: Man from another time 19. Ben Harper and the relentless 7 :: White Lies for dark times

De prijs voor de beste single gaat gedeeld naar Editors (“Papillon”) en — oude liefde roest niet — Depeche Mode (“Wrong”). In levende lijve zijn vooral Jarvis Cocker(AB) , Florence en haar Machine (Botanique), Joseph Arthur (AB Club) en Eli ‘Paperboy’ Reed and his True Loves en Seasick Steve ons bijgebleven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × drie =