Fagget Fairys :: Feed The Horse

"I Want To Ride On A White Horse", kreunde Alison Goldfrapp vier zomers geleden uitdagend.Dit jaar winden de krolse kittens van Fagget Fairys er nog minder doekjes om: "Feed The Horse!". Wie niet helemaal mee is, gaat best eens bij een urban dictionary te rade. Wij gaan er geen tekening bij maken, moeders en dochters lezen ook al eens mee, nietwaar?

Hier houdt de vergelijking met Goldfrapp echter niet op. Want net als de Britse diva stoeit Fagget Fairys — het Deens-Bosnische liefdeskind van voormalig topmodel MC Ena en DJ Sensimilla — vrijuit met synthesizers, blitse beats en aanstootgevende teksten. Het duo is al jarenlang een hot item in de Scandinavische clubscene. Met hun debuutplaat Feed The Horse, voorafgegaan door de gelijknamige, in rauwe elektro gedrenkte single, moet nu ook de rest van de wereld plat gaan voor deze bevallige diva’s.

De twee grieten spannen het paard alvast niet achter de wagen. Feed The Horse is bijzonder sterk geproducet. Door het samenbrengen van vele invloeden wordt er vrij hard op het geluid van vandaag gefocust. De duidelijke knipogen naar de Balkanmuziek ("Oci", "Uzmi"), en dubstep ("All I Want") zorgen ervoor zodat de plaat heel erg nu klinkt. Opener "Roll The Dice" zou bijvoorbeeld niet misstaan in het repertoire van het rariteitenkabinet Jahcoozi. "Mary Jane" lijkt dan weer het resultaat van muzikaal overspel tussen de Russische huppelkutjes van t.A.T.u en de arty zussen van Cocorosie.

Toch doe je Fagget Fairys oneer aan als je hem klasseert, louter als nieuw lesbokoppel dat het enkel van schunnige teksten en hippe beats moet hebben. Vooral op het tweede deel van hun debuut bewijst het tweetal dat het meer in zijn mars heeft. Dat het, nog meer dan collega’s M.I.A en Santigold, risico’s durft nemen. Zo is er hoogtepunt "Negori", waarin enkel een saxofoon en wat spaarzame beats voor een onheilspellende sfeer zorgen. Verder schrikt MC Ena er niet van terug om hier en daar een coupletje in haar Bosnische moedertaal te rappen.

"What is this thing we do", vraagt Fagget Fairys zich af in de tribale, aan Fever Ray refererende afsluiter "This Thing I Do". De wereld veroveren met hun trendy crossover-elektro? Uitgroeien tot een nieuwe voortrekker van de gayscene? Wat wij weten: als het ooit gaat tussen een jong veulen uit de stal van Little Boots en V.V. Brown enerzijds, en Fagget Fairys anderzijds, weten wij alvast op welk paard te wedden. Nu u nog. Feed The Horse!

Fagget Fairys speelt de komende maanden op verschillende podia in het land. Onder meer op 18 september tijdens Leffingeleuren, op 26 september in de Antwerpse Petrol Club en op 26 november tijdens het Spot festival in de Ancienne Belgique.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × een =