PUKKELPOP 2009 :: Marquee, vrijdag 21 augustus

Ook vandaag lijkt de Marquee het boeiendste menu van de Pukkelpopdag te bieden, met enkele jonge wolven, het eerste Belgische optreden van de beste Britse band in jaren, allicht de eerste nieuwe songs van de beste Amerikaanse debutanten in jaren, spooky electro uit Zweden en een speciaal concert van Belgium’s finest waar veel van verwacht wordt. Het soort line-up waar Pukkelpop groot mee geworden is.

De Dertien

De uitgebreide verslagen van de dertien beste concerten leest u met één klik hieronder.

Nu Kings Of Leon intergalactisch zijn gegaan, kon het niet anders of hun op stadionmaat gesneden rootsrock zou navolging krijgen. Met het in New York gestationeerde Brits-Zweedse Alberta Cross krijgen we echter een variant die gerust op eigen krachten groot kan worden. Goed, nog niet alles zit perfect en soms slepen songs als "The Thief & The Heartbreak" en "City Walls" wat te veel, maar de breed galmende single "ATX" maakt veel goed. Nog niet af, maar wel: in de gaten te houden.

Het Schotse Glasvegas is nogal verbaasd met de meer dan enthousiaste publieksreacties van Belgium. De Britten op de eerste rij nemen weliswaar een groot deel van dat enthousiasme voor hun rekening, maar het valt ook op hoe de tent langzaam volloopt, vol blijft en hoe songs als "Geraldine" en "Daddy’s Gone" door vele kelen worden meegezongen. En dat dus — dames en heren van Sony Belgium — zonder een Belgische release.

Vampire Weekend wist vorig jaar als openingsact in de Werchterse Marquee meerdere zieltjes te winnen en mag dat nu van op een meer comfortabele positie op de affiche van Pukkelpop opnieuw doen. En dat doen ze, met hun sprankelende, exotisch getinte popsongs op het kruispunt van Talking Heads en They Might Be Giants. Hun sprankelende pop brengt het echte zomergevoel de tent in, en de oude songs worden massaal meegezongen (niet in het minst "Blake’s Got A New Face" en "Oxford Comma"). De songs blijken bovendien ook live en dus zonder rijke arrangementen te staan als een huis. De drie nieuwe nummers die ze loslaten, doen bovendien het beste verhopen voor hun tweede album. Maar vooral: in en buiten de Marquee barst het een uur lang van de vrolijk dansende meisjes. Het maakt de muziek er alleen maar beter op.

{image}Wat een verschil met Fever Ray. We kennen Karin Dreijer Andersson als zangeres van The Knife, dat enkele jaren geleden al een Pukkelpops podium begeesterde met een concert dat schipperde tussen een euforische rave en een nachtmerrie. Ook haar soloproject Fever Ray bedient zich van een donkere, enigszins angstaanjagende sfeer. Maar waar The Knife nog af een toe een stevig dansbare beat erdoor jaagt, moet Fever Ray het een uur lang enkel van sfeer, vreemde schimmen op het podium, aan en uit floepende kamerlampen en dreigende semi-akoestische elektronica (er lijken vijf muzikanten in de schaduwen op het podium te staan, maar zeker zijn we niet) hebben. Een stemmige show, opgeluisterd met een stel lasers en inclusief verrassende Nick Cave-cover ("Stranger Than Kindness"). Lang niet slecht, maar in zijn geheel wat te eenvormig om een heel concert lang te boeien.

En dan is het tijd voor ’dEUS kampeert op Pukkelpop deel 1’. Tom Barman en de zijnen spelen twee dagen na elkaar als headliner in de Marquee en hebben beloofd er twee totaal verschillende concerten van te maken. Vrijdag horen we veel oude nummers en krijg we een hele reeks verrassende en minder verrassende gastzangers mee. Het lijstje: Karin Deijer Andersson voor "Slow", Gary Lightbody voor "Hotellounge", Younis Faitahk voor "Sun Ra", De Jeugd Van Tegenwoordig voor een flard "Hollereer" in "Suds & Soda" en een alleraardigste achtergrondkoor voor een flinke scheut soul doorheen het concert. Ook de nieuwe songs lijken voor de opvolger van Vantage Point een nog soulvollere dEUS te beloven. dEUS zorgt — mede met dank aan de gasten — voor een uiterst strak en memorabel concert, dat eens te meer bewijst dat de groep hechter en beter speelt dan ooit en doet uitkijken naar ’dEUS kampeert op pukkelpop deel 2’. Morgen dus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

acht − twee =