Mountains :: Choral

De makers van Choral hebben hun naam niet gestolen: ze laten de muzikale ziel hoger dan de bergen opstijgen. De lezer die denkt dat luisteren voldoende is, installeert zich best in een comfortabele en ontspannende positie en sluit de ogen. De boodschap is: vergeet alles wat in de wereld gebeurt.

Eerlijkheid duurt het langst zegt men wel eens. Wel, het duo Brendon Anderegg en Koen Holtkamp maken eerlijke muziek. Na twee releases is het duidelijk dat ze niks moeten weten van complexe composities, opvallendheid of rechtlijnige, inhoudelijke boodschappen. Ze laten hun composities volledig over aan het lichaam.

Mysterieuze synthesizers die je meteen naar een andere wereld brengen en een verrassende wending naar ontspannende gitaartokkels: voor je het weet ben je de eerste etappe van de sessie voorbij en zit "Map Table" al in een volgend universum. De nieuwe biotoop is dan een indrukwekkend schouwspel op zee met de luisteraar als een zwevende oceanograaf. De harmonieuze combinatie van snarenplukkerij op de steelstringgitaar en opkomende oceaangeluiden verhinderen elk contact met de materiële grond. De verweving van ambient en folk van Mountains is als een wolk boven de bergen waarop het album zich rustig nestelt.

"Telescope" presenteert een dromenwereld waar een ophoping van sterren de nachtelijke bovenhemel domineert. Alweer merken we hetzelfde patroon van akoestische gitaartonen die naar verloop van tijd subtiel omfloerst worden door de zwevende geluidsgolven en toch is de muziek van Mountains elegant, richtingloos en vol van subtiele verrassingen. Laat je maar eens onderdompelen in de nerveuzere compositie "Add Infinity" of in een strijd tussen warme en koude gevoelens in "Melodica". Mountains’ muziek staat voor een vrije interpretatie en dat wordt weerspiegeld door het brede gamma aan effecten. Van koude rinkelgeluiden die "Melodica" introduceren over de alomtegenwoordige bezwerende synthesizers tot nerveuze gitaaraanslagen, kortom de attributendoos van de zenmeesters van het duo uit Brooklyn barst van inspiratie. Deze inspiratie heeft het tweetal ongetwijfeld ook te danken aan de rijke geschiedenis van ambientgrootmeesters Brian Eno en Fennesz, zoals perfect hoorbaar is in "Melodica" en dat laatste nummer is dan ook het onbetwiste hoogtepunt. Het is een twaalfminutenlange transcenderende ervaring die de luisteraar meesleurt van een kille intro naar een gloeiend hoogtepunt rond de achtste minuut.
Het korte "Sheets Two" is een waardige en klare afsluiter. De ontspannende toon laat het rustig ontwaken in de normale materiële wereld en betekent het einde van de sessie.

De lente heeft zich reeds getoond, maar sommige zielen zouden tijdens en na deze Choral in een winterse roes blijven. De zwevende tonen van Mountains transcenderen niet alleen de grenzen van de muziek maar laten al het materiële in de wereld los. Vergeet Tantra, Samadhi of Raja yoga en probeer gerust Mountains.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × 4 =