Manic Street Preachers schrijven vervolg op ‘The Holy Bible’ uit 1994

In november 2008 was het nieuws al bekend: The Manic Street Preachers werken aan een nieuw album, de opvolger van Send Away The Tigers uit 2007. Ondertussen heeft bassist Nicky Wire met een handgeschreven nota op hun website (http://www.manicstreetpreachers.com) laten weten dat ze de opnames voltooid hebben. Nu nog de tracklist samenstellen en wat mastering in New York, en dan is-ie klaar, het negende (!) studioalbum van de Manics. De band is erg nerveus en kan amper wachten op de release. Tegen wie zeggen ze het!

De nieuwe plaat zou volgens Wire in mei dit jaar moeten verschijnen, en luistert voorlopig naar de naam Journal For Plague Lovers. Deze nogal vreemde titel is wellicht te wijten aan het feit dat de teksten allemaal van de hand van (wijlen?) gitarist Richey James Edwards zijn. Die stond bekend om zijn raadselachtige, intellectuele stijl van songschrijven. Op 1 februari 1995 verdween de depressieve, psychisch gestoorde, zichzelf verminkende, anorectische en tot slot alcohol- en drugsverslaafde Edwards op mysterieuze wijze. Sinds 2008 is hij niet langer een ‘vermiste’, maar werd hij officieel dood verklaard.

Negen songs op het nieuwe album werden geproduced door Steve Albini, ons nog bekend van Nirvana, de band van die andere officieel dood verklaarde weirdo. Albini stond erop dat de plaat live werd opgenomen, zonder tussenkomst van digitale snufjes.

De Manics hebben de songteksten van Richey Edwards altijd bewaard. “We houden deze teksten al veertien jaar bij en voelden dat dit het juiste moment was om ze te gebruiken”, aldus Nicky Wire in een interview met NME. “Sommige teksten van Edwards waren proza, waardoor er wat aan geschaafd moest worden tot ze voor echte songteksten konden doorgaan.” Wire verklapt ook dat de nieuwe plaat in veel opzichten als een opvolger van het magistrale The Holy Bible uit 1994 kan beschouwd worden. Dat album was zowat het lyrische meesterwerk van Edwards.

The Manic Streets Preachers omschrijven hun nieuwe album dus als een eerbetoon aan hun voormalige gitarist, die omschreven wordt als “genius of his words, full of love, anger, intelligence and respect”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

17 + acht =