Chairlift :: Does You Inspire You

Kitsch en hoe er mee om te gaan. Chairlift is een stelletje debutanten dat synthpop maakt die de jaren tachtig in herinnering brengt en er tevens in slaagt niet op de lachspieren van de luisteraar te werken. Does You Inspire You omhelst met verve een zoete vorm van muzikale melancholie.

Hoeft het te verbazen dat de vergelijkingen met MGMT niet van de lucht zijn wanneer het over Chairlift gaat? Om eerlijk te zijn: eigenlijk wel. Hoewel beide bands qua sfeer in elkaars verlengde liggen, valt muzikaal alleen in het middenstuk van "Planet Health" enige gelijkenis tussen beide op te merken. Oké, Chairlift resideert tegenwoordig ook in Brooklyn, maar wat zou dat? Wij kennen iemand die iemand kent die een kerel uit Brooklyn kent en die laatste zou freejazz spelen. Om maar te zeggen: whatever.

Over naar de muziek. Zoals gezegd flirt dit trio — twee jongens, één engelenstem — met kitsch, wat niet hoeft te verwonderen gezien het uitgangspunt van de band — volgens een welingelichte bron — bestond uit het maken van soundtracks voor bezeten huizen. Juist ja. Hoe dat precies klinkt, kan u ontdekken op het vorig jaar door de band in eigen beheer uitgebrachte Daylight Savings. Dankzij die plaat is een of andere bezeten ziel bij Kanine Records — dat de wereld eerder al Oxford Collapse schonk — overtuigd geraakt van het talent van de drie jongelui.

En het label heeft groot gelijk dat het Chairlift aan boord haalde. Alleen al single "Planet Health" rechtvaardigt immers het bestaan van dit gezelschap. Het nummer klinkt heerlijk zweverig en is voorzien van een tekst die de draak steekt met het opgestoken wijsvingertje dat tieners op zoek naar genot doorgaans op hun weg vinden. Seks, drugs en rock-’n-roll, dat soort toestanden, weetuwel.

Ook "Bruises" is zo’n even sympathieke als goed in het oor liggende song die de indruk geeft dat Chairlift eigenlijk simpelweg popmuziek maakt. Ware het uiteraard niet dat je je nooit helemaal van de indruk kan ontdoen dat een en ander behoorlijk tongue in cheek is. Redelijk logisch gezien de speelsheid die opduikt onder de melancholische mist waaruit deze muziek opdoemt.

Maar Chairlift heeft ook een andere kant. Ingetogen nummers als "Somewhere Around Here" en afsluiter "Ceiling Wax" laten horen dat dit een band is die, mocht het nodig zijn, capabel is de kitsch die in bijvoorbeeld "Evident Utensil" zo zwaar doorweegt te ontstijgen. Helaas is niet elke poging die daartoe ondernomen wordt even geslaagd. "Territory" en "Make Your Mind Up" gaan ten onder aan lamlendigheid, terwijl "Earwig Town" niet veel meer blijkt te zijn dan een poging om tot een synthesizerversie van Sons & Daughters te komen.

Al bij al kan Does You Inspire You niet echt serieus genomen worden, maar desondanks kan zonder schaamrood op de kaken over een verdienstelijke eerste langspeler gesproken worden. Een feestje valt er niet dadelijk op te bouwen, maar om uit te kateren, is Does You Inspire You in ieder geval een zeer geschikte plaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × 3 =