Dirkjan 13 (Retera)

Na enkele jaren van hoge productiviteit heeft Mark Retera zijn studio afgebouwd. Nu verschijnt er opnieuw slechts één album van Dirkjan per jaar. Als dat het niveau van de grappen ten goede blijft komen, kunnen we dat alleen maar toejuichen.

Dirkjan is al sinds het eerste album een favoriet bij goddeau. De perfect gedoseerde droge en absurde humor van Mark Retera verspreidt zich steeds meer, naast de albums ook via scheurkalenders en het internet. De populariteit van de oppernerd en zijn kleurrijke nevenpersonages is er alleen maar groter door geworden. Die groeiende bekendheid bracht Retera er enkele jaren geleden toe om te gaan werken met studiomedewerkers Remco Polman, Wilfried Ottenheijm en Mark Schilders. Zij dienden mee de productie van Dirkjan op te voeren tot twee albums per jaar. Helaas waren niet alle medewerkers tekentechnisch even bekwaam en verwaterde Dirkjan tot een flauw doorslagje van de oorspronkelijk spitsvondige en onverwachte gagstrip. Gelukkig maakte Retera in 2006 bekend dat hij de studio zou opdoeken en opnieuw in het oude tempo aan Dirkjan wilde werken.

De gevolgen zijn meteen merkbaar. In dit album zijn de tekeningen opnieuw van het oude niveau. Enkel de reeks grappen waarin de Hulk en Superman voor het eerst bij hun schoonouders op bezoek gaan, springt er uit door een wat minder vaste stijl (en door het ontbreken van Dirkjan). Voor de rest is het weer de oude, vintage Dirkjan wat de klok slaat. Soms gaat Retera wat te ver in zijn kak- en pisfascinatie, maar het blijft allemaal heerlijk absurd en melig, wat het platvloerse dan weer tempert.

De figuur Dirkjan is oorspronkelijk ontstaan in Nijmeegse studentenbladen in 1989. De verhalen waren toentertijd vooral gebaseerd op het echte studentenleven. Wanneer het ter ziele gegane Sjosji Stripblad de strip oppikte, steeg ook Dirkjans populariteit. Retera koos er dan ook voor om de strip helemaal uit het studentenkader te halen. In Sjosji en later Veronica Magazine groeide de figuur uit tot één van de bekendste Nederlandse strips. In 2004 kreeg Retera dan de prestigieuze Stripschapprijs.

Met dit dertiende deel staat hij opnieuw in de voorste gelederen van de striphumor. We wensen Retera en zijn grappenleveranciers nog veel vreemde gedachtekronkels toe. Dirkjan blijft tot nader order onmisbaar voor elke humorliefhebber.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

17 − zeven =