WZT Hearts :: Threads Rope Spell Making Your Bones

Luid lawaai kan veel verbergen, heel veel. Als de decibelmeters maar voldoende in het rood gaan, verdwijnen de fouten sowieso in een zee van lawaai. Maar stil lawaai werkt ook, en het laat veel duidelijker horen hoe mooi het kan zijn.

Dronemetal-aficionado’s als Sunn O))) en noise-groepen als Wolf Eyes zweren bij gierende gitaren. Een song staat er pas als de ingewanden van de luisteraar door elkaar gegooid zijn en de muren meetrillen met de donderende bassen. Het Amerikaanse WZT Hearts (lees Wet Hearts) gelooft ook in noise, maar evenzeer in stilte. Hier worden de songs nooit (te) luid gebracht.

Threads Rope Spell Making Your Bones, het tweede album van de groep, laat horen hoe ingenieus noisetracks kunnen klinken. De groep gelooft duidelijk niet dat elke nuance verzopen moet worden in zeeën van feedback maar wil integendeel elk segment, elk onderdeel een volwaardige plaats binnen het geheel geven. Een mozaïek van klanken en geluiden komt pas echt tot zijn recht als geen enkel fragment of onderdeel de andere overstemt.

De eerste track van de plaat, “Hassler”, klinkt met zijn wall of sound — al is er eerder sprake van een klein tuinmuurtje — nog het luidste van allemaal. De drums zijn opzettelijk naar de achtergrond gemixt zodat de feedback vrij spel krijgt zonder ooit oorschade toe te brengen. Het nummer bewijst dat echte noise ook zonder een bulldozergeluid perfect kan werken. Ook “Lava Nile” laat de drums nog donderend van de trappen vallen maar hier wordt al wat meer nuance aangebracht binnen het geheel.

In “Jeep Uzi” wordt gebruik gemaakt van potten en pannen en veel gebroken glazen en buizen om een nieuw gevoel op te roepen. Het klinkt alsof het oude Einstürzende Neubaten besloten heeft om zijn staalplaten in te ruilen voor kamermuziek zonder aan de essentie te raken. “Spell” tracht daarna aansluiting te vinden bij de planetaire klanken die hier en daar op sites terug te horen zijn. Het vormt een pulserend en verontrustend geheel dat niet zou misstaan op de betere low budget avant-garde horror/sci fi-soundtrack.

“Heath Carver” klikt en piept minutenlang terwijl steeds meer klanken toegevoegd worden. Opnieuw wordt er verwezen naar vreemde avant-gardefilms en aan David Lynch verwante klanksporen. Ook de ruisklanken van “Den”, inclusief een verstoorde korte golfzender, doen het ergste vermoeden: ruimtewezens hebben de aarde overgenomen.

Wie echter het nodige geduld aan de dag kan leggen, hoort hoe de song naar het einde toe toch nog ritmes weet toe te voegen en zich alsnog als een lofi variant van krautrock versus glitch kenbaar maakt. Het net geen acht minuten durende “Viszla” geeft een mooie samenvatting van de plaat weer. De new age voor cynici pulseert doorheen de donkere materie en laat een intrigerende soundscape na.

WTZ Hearts laat zich op zijn tweede plaat nog steeds niet definiëren. De groep kan gemakkelijk bij de minimale electro-artiesten als Chris Herbert en Stars Of The Lid gerekend worden, maar laat ook een organische en soms zelf dreigende klank horen die met de nodige versterking de muren van Jericho zouden laten instorten.

Threads Rope Spell Making Your Bones is een heel vreemde plaat geworden, vol ondefinieerbare klanken, nauwelijks te duiden drums en melodielijnen die nergens heen lijken te gaan. De zeven songs werden gepuurd uit uren opnames maar klinken alsof ze zo bedoeld en geconcipieerd waren. WZT Hearts haalt vreemde dingen uit met de ingewanden, en daar heeft de groep niet eens een ridicule batterij versterkers voor nodig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

18 + 1 =