Sole And The Skyrider Band :: Sole And The Skyrider Band

Twee middelmatige albums na elkaar uitbrengen — zij het onder een ander pseudoniem — en toch nog op krediet kunnen rekenen? Daarvoor moet men ofwel al van heel goede huize komen ofwel ooit zo een indrukwekkende plaat afgeleverd hebben dat elke misstap die er op volgt als een accident de parcours wordt afgedaan.

Enter Tim Holland aka Sole, aka Mansbestfriend. Holland, de medeoprichter van Anticon die met Selling Live Water, zijn tweede plaat onder de noemer Sole, een hiphopklassieker aan de deur afleverde en daarna aanmodderde met twee teleurstellende platen, is terug. En hoe! Op het toepasselijk getitelde Sole And The Skyrider Band laat hij zich ruggensteunen door Skyrider (Bud Berning, John Wagner en William Ruan Fritch), een band die hij per toeval ontmoette.

Nog voor hij Live From Rome afgewerkt had, was Sole zijn manier van werken beu, toch duurde het tot deze plaat vooraleer hij het roer durfde om te gooien. Niet minder dan een volledige plaat verdween nu in de vuilbak ten voordele van zijn The Skyrider Band. Die ommezwaai zorgt er voor dat hij eindelijk het heilig vuur van de eerste platen terugvindt en zijn vlijmscherpe raps weer weet te combineren met een degelijke muzikale ondersteuning.

Openingtsrack "A Sad Day For Investors" heeft dan ook de impact van de krach van Wall Street. Een dreunende drum, loopse baspartijen, wilde gitaarpartijen en vreemde stemsamples zorgen voor de onderbouw waarop Sole zijn vocale exploten kan neerleggen. Het spokende "Ghost, Assasinating Other Ghosts" laat horen dat het eerste nummer geen toevalstreffer was. De noodzaak blijft maar hier klinkt ook een zichzelf in vraag stellende Sole. De arrogante dikdoenerij van de 50 Cents en pseudo-diepzinnigheid van alle Kanye Wests in deze wereld worden in een twijfelende handbeweging van tafel geveegd.

Het op holle dub leunende "Nothing Is Free" trekt die zelftwijfel nog verder door maar plaatst ze ook binnen een mondiaal perspectief, Sole heeft niet voor niets een tijdje in Europa gewoond en van op de eerste rij het geweld in Belgrado meegemaakt. Geen wonder dus dat het melancholisch ingevulde "The Bridges, Let Us Down" verder het pad van introspectie en wereldproblematiek inslaat. Het is een weg die hij overigens al eerder, en eigenlijk continu, bewandelde, maar in het verleden durfde hij wel eens in de eigen woordenstroom te verdwalen.

Dat het op deze plaat niet anders is, getuigt het minimalistisch dromerige "A Hundred Light Years And Running" wel, maar het stoort niet als Sole in goeden doen is en zich omringd weet met de juiste mensen, zoals The Skyrider Band die zijn rants perfect weten te omkaderen. Of het nu het aan electro verwante "The Shipwreckers" betreft, of de kruising tussen klassiek, hiphop en avant garde van "Sound Of Head On Concrete", het trio weet telkens perfect hoe ze Sole muzikaal moeten ondersteunen maar ook uitdagen.

En dus haalt hij eindelijk nog eens het onderste uit de kan. In "Magnum" mag hij zichzelf voorbijlopen op een tapijt van verstoorde drums en strijkers waarna de rustige pianoriedel uit "The Bones Of My Pet" nog geen tel later vervangen wordt door een versneld ritme. Er mag daarna even ademgehaald worden met "In Paradise", dat bewijst dat raps en scheurende gitaren niet noodzakelijke tot crappy nu-metal leiden.

Het klassiek klinkende "One Egg Short Of An Omelette" herinnert aan de passie van Selling Live Water en contrasteert netjes met het rustigere "On Cavalry" dat klinkt zoals hiphop behoort te klinken: vertrouwd en vernieuwend tezelfdertijd. Dat ook het laatste nummer, "Stupid Things Implode On Themselves", op eenzelfde elan verder gaat, is een open deur intrappen. Op dit album zijn geen valse noten te horen.

Verandering van spijs doet duidelijk eten. Sole mag dan wel terug in zijn thuisland wonen, hij heeft begrepen dat een andere lucht opsnuiven voor de broodnodige zuurstof kan zorgen. Sole And The Skyrider Band is één van de hiphopplaten van 2007 geworden. Maar had hij de sterke platen van onder meer Aesop Rock, El-P, Sage Francis en Busdriver in gedachten houdend, iets anders kunnen doen?

Op 14 november speelt Sole And The Skyrider Band in de Botanique in Brussel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × vier =