De Druïden 1 :: Het mysterie van de Ogams (Lamontagne, Istin & Jigourel)

Uitgeverij Daedalus blijft geloven in vroege geschiedenis. Na Sagen van de Tafelronde gaat De Druïden nog een stapje verder terug in de tijd. Het mysterie van de Ogams is vooral een spannend moordverhaal met prachtige tekeningen.

Jean-Luc Istin is een van de topscenaristen uit de stal van de Franse uitgeverij Soleil. Vooral in hun collectie Soleil Celtic voelt hij zich thuis (hij is er tevens verantwoordelijk voor het uitgavebeleid) en ook De Druïden verschijnt er. In het Nederlands werd zijn werk tot nu toe hoofdzakelijk vertaald door Talent (Aleph, Aquilon). Nu deze uitgeverij van de aardbodem verdwenen lijkt, springt Daedalus gretig in de vrijgekomen leemte. Bij dit album kreeg Istin de assistentie van Thierry Jigourel, een Frans schrijver en journalist met als specialisatie het oude Bretagne en de Kelten. Beide schrijvers verdienen alvast het compliment dat Het mysterie van de Ogams geen saaie geschiedenisles is geworden, maar op een subtiele manier geschiedenis vermengt met fictie in een spannende thriller.

Het verhaal speelt zich af aan het eind van de vijfde eeuw, in het huidige Bretagne. Het is de tijd waarin verschillende godsdiensten met elkaar in de clinch gaan. Het Romeinse Rijk loopt op haar laatste benen en het christendom vindt stilaan meer aanhang in het noorden van Europa. De oude natuurgodsdienst van de druïden was dan ook een doorn in het oog van Rome en vele van haar lokale abdijen. Wanneer enkele rituele moorden de religieuze gemeenschap in Bretagne opschrikken, worden de druïden al te makkelijk verdachte nummer één. De vermaarde druïde Gwenc’hlan wordt verzocht een onderzoek in te stellen om na te gaan of zijn geloofsgenoten werkelijk achter deze misdaden zitten. In ware Naam van de Roos-stijl, gaan Gwenc’hlan en zijn leerling Taran op zoek naar de schuldigen, een tocht die hen naar de essentie van het geloofsconflict zal leiden.

Deze oudheidsthriller wordt in beelden omgezet door de ervaren illustrator Jacques Lamontagne. Al meer dan 15 jaar worden zijn tekeningen besteld voor tal van commerciële opdrachten (websites, schoolboeken, advertenties). De Druïden is het eerste stripverhaal van deze tekenaar en meteen een schot in de roos. Hij combineert tekeningen en inkleuringen, wat voor een opvallende symbiose tussen beide zorgt. Lamontagne laat zijn figuren opvallend levendig door de decors bewegen. In vele Soleil-strips blijft alles nogal statisch van aard en zijn de tekeningen vaak enkel flitsend door de felle kleuren. De Druïden overtuigt heel wat beter. Het tweede deel verscheen al in het Frans en zal dan ook hier niet lang op zich laten wachten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × vier =