Een Verhaal van Robbedoes en Kwabbernoot 2 :: Het moeras van de tijd (Le Gall)

Na het geslaagde eerste deel Versteende Reuzen komt Dupuis nu met het langverwachte tweede deel in de one-shotreeks over Robbedoes en Kwabbernoot. Ditmaal is Frank Le Gall aan de beurt. De auteur van Theodoor Cleysters maakt van Het Moeras van de Tijd een zeer persoonlijke interpretatie.

Zwendel heeft zich weer op het voorplan gewerkt. Met een nieuw crimineel meesterplan is hij ditmaal in het verleden terechtgekomen. Terugkeren naar het heden blijkt echter moeilijker, daarom contacteert hij de graaf van Rommelgem en onze twee helden om hem terug te halen. Het Moeras van de Tijd is een schets van het negentiende-eeuwse Parijs en Frank Le Gall doet dit met veel gevoel voor ambiance en tijdsgeest.

Le Gall is bekend van de reeks rond de nostalgische globetrotter Theodoor Cleysters. De afgelopen decennia heeft hij met die elf albums een trouw publiek en een mooie erelijst opgebouwd. Ook in Het Moeras van de Tijd laat de hang naar het verleden Le Gall niet los. Het eenvoudige gegeven van dit Robbedoes-verhaal vormt een excuus om zich te verdiepen in het toenmalige Parijs. Dit album is dan ook geen avontuurlijke Robbedoes pur sang. Waar Versteende Reuzen op een creatieve manier de typische stijl van deze reeks omzette naar een hedendaagse context, heeft de auteur van Het Moeras van de Tijd een echt Le Gall-album gemaakt. Hij heeft alle mogelijkheden die deze reeks van one-shots kan bieden dan ook ten volle benut. Met respect voor het karakter van de verschillende personages, heeft hij het tempo bewust laag gehouden. De reacties zijn dan ook erg verdeeld. Vele lezers struikelen over het duidelijke Le Gall-cachet dat aan dit album kleeft.

Een Verhaal van Robbedoes en Kwabbernoot is een reeks die in het leven werd geroepen om verschillende auteurs de kans te geven een album over Robbedoes en Kwabbernoot te maken, zonder zich voor langere tijd aan een reeks te moeten binden. Het derde deel zal van de hand van Fabrice Tarrin (Violine) en Yann zijn. Het is met andere woorden de perfecte plaats voor een atypisch Robbedoes-album als Het Moeras van de Tijd. In Theodoor Cleysters toonde Le Gall zich reeds als een superieur stylist in de lijn van Jijé en Hergé. De manga-Robbedoes van Morvan en Munuera uit de hoofdreeks leek nooit verder weg.

Frank Le Gall is geen auteur die ooit een hype zal worden. Op een zeer zelfbewuste manier bouwt hij traag aan een eigen oeuvre. Hij legt voortdurend de nadruk op de authenticiteit van zijn personages en een historisch onderbouwde sfeer. Sinds 1987 bouwt hij aan het epos over Theodoor. Met een kritisch oog moeten we dan ook opmerken dat de Robbedoes uit Het Moeras van de Tijd eerder een vermomde Theodoor Cleysters lijkt dan een echte Robbedoes. Iedere lezer moet maar voor zichzelf uitmaken of dat een slechte zaak is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twaalf − twee =