Hellwood :: Chainsaw Of Life

Als het niet zou gaan over Johnny Dowd en Jim White, dan zouden we het kunnen hebben over a match made in heaven. Maar hey, waarom tijd verspillen aan de schone dingen des levens, als je kan zingen over etterende emotionele wonden, politieke wantoestanden en godsdienstwaanzin? Hier zijn de échte cowboys from hell.

De samenwerking van deze twee weirdo’s mag eigenlijk geen verbazing wekken. Beiden debuteerden ze op latere leeftijd en worden ze gemakshalve ingedeeld bij alt. country of Americana, maar ze gaan allebei ook te idiosyncratisch te werk om niet aan een outsider-status te ontsnappen. Daarenboven was er ook nog de samenwerking voor de magistrale documentaire Searching For The Wrong-Eyed Jesus, dus wat zou hen in hemelsnaam (oops) nog beletten om de koppen bij elkaar te steken en hun gemeenschappelijke obsessie met de Amerikaanse onderbuik en de bible belt te vertalen in een album?

Door de aanwezigheid van Dowds vaste begeleider Willie B, het feit dat het album werd opgenomen met oude bekende Dave Hinkle, en omdat het merendeel van de songs ook werd geschreven door Dowd, is hij de dominante artiest, maar het betrekken van White zorgt voor een uitgebalanceerder resultaat. Chainsaw Of Life is minder theatraal en pervers dan de gemiddelde Dowd-plaat, maar ook evenwichtiger. Elk Dowd-album bevat naast een handvol geweldige songs ook wel wat minder materiaal; op Chainsaw Of Life wordt er geen seconde verspild aan overtolligheden. Voor White betekent de samenwerking dat er een ruwer kantje naar boven wordt gehaald, en dat hij zijn toegankelijkere aanpak in de plaat weet te steken.

De heren gaan geen enkel thema uit de weg, en opvallen gebeurt meteen al met de gitzwarte humor van "Thank You, Lord", waarin die laatste wordt bedankt voor o.m. Hurricane Katrina, de kruisiging van Christus, het instorten van de WTC-torens, en de leiders van de Verenigde Staten ("Your mysterious wisdom is embedded in their lies"). En dat terwijl Willie B een speels, exotisch ritme aanhoudt, waarover Dowd zijn teksten droog declameert alsof hij voorleest uit een telefoonboek. Het is niet de laatste keer dat maffe invalshoeken de revue passeren: "The Good Die Young", "God’s Back Pocket" en "Thomas Dorsey" getuigen allemaal van Dowds geschifte geest, zeker als hij in het laatste nummer een evaluatie van z’n eigen werk meegeeft: "I sing songs of lust and depravity / That’s the only kind of songs that come out of me / I apologize but I can’t stop / The devil’s gonna run me until the day that I drop".

De twee zouden geen plaat opnemen als ze ook niet over liefde, en bij voorkeur de variant in ontbinding, zouden kunnen zingen. Hoogtepunt daarbij is het aangrijpende "A Man Loves His Wife", een genadeloze blik op een kapot gelopen relatie, waarbij White en Kim Sherwood-Caso met pijnlijke grimas, via spijt en verloren herinneringen uiteindelijk bij zelfmoord als enige oplossing belanden. De diversiteit die verder op de plaat te horen valt, is indrukwekkend: het met mandoline op gang getrokken "Dream On" is al even mooi als "A Man Loves His Wife", terwijl "Fireworks Factory" uitstekende moeras-Dowd is, en "Chicken Shack" en "Man In A Plaid Suit" de energiemeter wakker schudden met rauwe brokken countrypunk.

Tenslotte zorgde Whites inbreng ook voor een iets gelaagder geluid, niet enkel door vocale bijdragen, maar ook door melodica, banjo, en zelfs toeterende trombone binnen te smokkelen. Het resultaat is een ijzersterk album (beter nog dan Dowds Cruel Words van dit jaar) dat niet enkel beschouwd mag worden als een hoogtepunt in de carrière van beide heren, maar dat net als hun vorige platen achteloos omspringt met de conventies van een genre, en er een rijkheid weet in te stoppen die vrij zeldzaam is. U heeft het vast begrepen: wie zin heeft om het werk van deze twee te ontdekken, heeft bij deze de ideale introductie gevonden. Doen!

Het album is enkel verkrijgbaar in Europa. Binnenkort is Hellwood o.m. te gast in Brussel en Antwerpen, de uitgelezen kans om hen persoonlijk te bedanken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × vier =