Orphanimo!! :: Cyclus 1 (delen 1-6) (Vincent, Adriaenssens & Vincent)

De jeugd leest geen strips meer meneer! Er zijn geen echte jeugdstrips meer mevrouw! Hoe vaak horen we deze klaagzang tegenwoordig niet bij stripliefhebbers. Ook al hebben wij van goddeau niet de gewoonte jeugd- en kinderstrips te bespreken, toch kunnen we niet anders dan het grondig oneens zijn met bovenstaande uitspraken.

Met Orphanimo!! hebben Ivan Adriaenssens en de broers Luc en Michaël Vincent het aangedurfd een nieuwe Vlaamse jeugdstrip uit de grond te stampen. Met een pak ervaring en een hoofd vol ideeën stapten de heren naar Standaard Uitgeverij die hen een contract aanbood voor zes albums. Na deze eerste cyclus zou dan bekeken worden of het contract verlengd zou worden. Alledrie de auteurs hadden al een heleboel ervaring via hun opleiding en het maken van strips gebaseerd op verhalen van Marc De Bel. Orphanimo!! moest echter hun eigen persoonlijke schepping worden.

Het verhaal draait rond zes wezen die door ene Alice in haar huis opgevangen worden. Zij tracht zo goed als mogelijk ouders te vinden voor de wezen, die het op hun beurt echter zo goed naar hun zin hebben bij Alice, dat ze allerlei listen verzinnen om niet geadopteerd te worden. Wanneer de grote zakenman Hari Vallalkoozoo zijn blik laat vallen op de huizenwijk waar Alice woont, komen de wezen in actie als Orphanimo. Ze blijken al gauw de laatsten die weerstand bieden tegen de onteigeningspogingen van Vallalkoozoo.

Hoewel de korte samenvatting wellicht laat uitschijnen dat het hier een klassieke jeugdstrip met een dito scenario betreft, is dit zeker niet het geval. De personages hebben stuk voor stuk een eigen gezicht en karakter en de zorg die ook aan de teksten besteed wordt, straalt af van het resultaat. Sommige scenariowendingen lijken wat vreemd of vergezocht, maar binnen de wat anarchistische sfeer van de kinderlogica hoeven deze zeker niet te verbazen.

Want laat ons wel wezen, Orphanimo!! is voor alles een jeugdstrip en hoewel wij behoorlijk jong van hart blijven, tot de doelgroep behoren is er niet meer bij. In de eerste plaats moet deze strip dan ook een jong publiek kunnen bekoren, en dat lijkt in toenemende mate te lukken. Het enthousiasme van de auteurs voor dit project werkt dan ook aanstekelijk door hun ruime aanwezigheid op allerlei signeersessies en het verzorgen van lessen over Orphanimo!! in scholen. Het mag dan ook duidelijk zijn dat deze strip het commerciële overstijgt en een alternatief kan bieden voor de BV-strips die de laatste jaren de kinderstripmarkt domineren. De zomervakantie wenkt, verwen uw kleine spruit, een neefje of nichtje dus eens met iets anders en hou ze zoet met een deel van Orphanimo!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

15 + negen =