Flo :: De dagelijkse beslommeringen 1 (De Goede)

Het internet vormt voor steeds meer jonge tekenaars het ideale podium om hun kunsten een eerste keer aan het publiek te tonen. Sinds geruime tijd publiceert de jonge Floor De Goede op die manier dagelijks een gag op zijn persoonlijke website. Nu bundelt Bries voor het eerst een selectie uit Floors dagelijkse beslommeringen.

Het ritme van één gag per dag lijkt ideaal om het autobiografische element uit te spelen. Zo kan de lezer echt het leven van de auteur ’volgen’, met alle kleine, banale zaken die telkens ook toch zo herkenbaar blijken. Floor De Goede is natuurlijk niet de eerste auteur die (semi-)autobiografische verhalen vertelt. Hij is echter wel een van de meer getalenteerde stripmakers die het genre beoefenen.

Wat meteen opvalt is zijn erg aantrekkelijke en vlotte tekenstijl: De Goede blinkt uit in grappige en zelfs schattige figuurtjes. Het geeft de gags een fijne dynamiek en biedt ook in een bundeling net dat beetje extra wat bij vele gagreeksen ontbreekt. De cartooneske stijl vormt bovendien een aangenaam tegengewicht tegen de soms ernstige alledaagse probleempjes.

Ook de teksten in Flo knetteren van pagina naar pagina. Flo en vriend Bas houden voortdurend discussies en maken van een Flo-stripje zo steeds weer een fijne mengeling van humor en huis-, tuin- en keukenfilosofie. De Goede beheerst duidelijk zijn personages en doseert binnen de beperkte vorm van het gagmedium perfect zijn tekst en tekeningen. Er zit al eens een flauwere grap tussen, maar het lachen an sich is dan ook niet het hoofddoel van deze strip.

Met De dagelijkse beslommeringen is Floor De Goede de eerste stripmaker uit ons taalgebied wiens werk rechtstreeks van het internet naar een album verplaatst wordt. Tal van jonge auteurs benutten steeds vaker de voordelen van het internet voor hun eerste strips. Een eigen site, een eigen weblog, het zijn allemaal middelen om je creativiteit aan een publiek te tonen. Zoals de site Pulp Deluxe en nu ook Floor De Goede aantonen, lezen de uitgeverijen blijkbaar maar al te gretig mee.

Via zijn website www.doyouknowflo.nl publiceert De Goede nu al meer dan een jaar elke dag een gag, waarvan dit eerste boekje een selectie uit de strips van april tot september 2004 bevat. Door dat vaste ritme en de onmiskenbare charme van de strip zelf heeft Flo ondertussen een trouw publiek gevonden dat dagelijks uitkijkt naar de nieuwe strip. Via het internet is zijn naam ondertussen al verspreid geraakt en werd er dan ook uitgekeken naar een eerste echte album. Opnieuw haalt de Antwerpse uitgeverij Bries een talentvolle auteur binnen wiens werk zowel persoonlijk als toegankelijk is. Ook de lage prijs van dit album verlaagt de drempel voor de potentiële koper.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

veertien + 12 =