De Kapers van Alcibiades 1 :: Geheime elite (Liberge & Filippi)

Eric Liberge lijkt wel alomtegenwoordig de laatste maanden. Na de eerste twee heruitgaven van zijn reeks De Heer Vastenavond van As, pakt hij nu uit met een avonturenstrip op scenario van Denis-Pierre Filippi (De Boeman, Ethan Ringler). Met De Kapers van Alcibiades vermengen de auteurs de klassieke piratenstrip met wat bevreemdende fantasy-elementen.

Groot-Brittannië, 1825. Op verschillende plaatsen worden jongeren ontvoerd door gemaskerde mannen. Ze worden samengebracht in een vreemde school waar hen wordt opgedragen om aan allerlei testen deel te nemen. Niemand weet waarom ze die testen moeten doen en wat het uiteindelijke gevolg ervan zal zijn.

Naderhand blijkt het een geheime school opgericht door de Britse kroon, een school die de geschikte avonturiers moet zoeken voor gevaarlijke opdrachten. Peter, Mike, Lydia, Curtis en Maryline zijn de vijf uitverkorenen die samen terechtkomen in de vreemdste situaties waaruit ze zich samen moeten redden.

De perstekst vergelijkt de reeks met de boeken van Jules Verne, en voor één keer kunnen we ons daar enkel bij aansluiten. Historiek vermengd met een naïeve verwondering over techniek en vooruitgang, het zit allemaal in De Kapers van Alcibiades. Liberges tekenstijl is overdadig en gedetailleerd en beeldt dus perfect de uitgekiende machines en gebouwen uit die Filippi hem voorschotelt. Echt dynamisch zal zijn tekenstijl nooit worden, maar door de prachtige uitwerking van decors en personages hoeft dit geen tekortkoming te zijn.

Waar het dit album wel aan schort is een duidelijk scenario. Onze vijf helden worden van hot naar her gesleurd en het lijkt alsof de scenarist niet goed weet waar het allemaal naartoe moet leiden. Het maakt dat we aan het eind van dit album nog niet echt een goed idee hebben waarover deze reeks precies zal gaan. Voor een nieuwe reeks is dit een gevaarlijk concept omdat lezers makkelijk verward zullen raken en de kans groot is dat ze de reeks zullen laten voor wat ze is. Dat zou zeer jammer zijn met zo’n boeiend thema en de vele mogelijkheden die het avonturenleven aan boord van een schip kan bieden.

We kunnen dan ook alleen maar hopen dat Filippi zichzelf beter in bedwang kan houden in de volgende delen zodat alle kwaliteiten van De Kapers van Alcibiades beter tot hun recht mogen komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

veertien − 10 =