Listener :: Whispermoon

Net toen we dachten dat degelijke old school hip hop baan diende te ruimen voor schreeuwlelijkerds als Eminem, Obie Trice en 50 Cent. met meer branie dan talent (al heeft mister Mathers zijn vocale kwaliteiten), verlicht Listener ons leven.

De moord op legendarische Run DMC-producer en DJ Jam Master Jay leek typerend voor de evolutie binnen hip hop: grote bekken met pistolen maakten de staat van dienst uit en hadden elke link naar het glorieuze verleden gewist. Old school was dood en de moord op één van zijn belangrijke vaandeldragers leek dit te onderstrepen. Gelukkig zijn er ook nog mensen als DJ Format en Listener die belang hechten aan de basis en niet de zoveelste trend navolgen.

Listener grijpt terug naar minimale beats die verwijzen naar de jazz en soul invloeden uit de eerste hip hop-albums. "You’re So Underground" bijvoorbeeld is pure old school. Een droge beat met ingehouden sax ondersteunt de giftige tekst waarin de man de huidige trends binnen hip hop aangrijpt. Het gaat om liefde voor de muziek en niet om wie het meeste verkoopt.

De droge stem van Listener past wonderwel bij de ondersteunende muziek. Als een volleerd profeet en leraar spelt de man de les. "Train Song" combineert een etherische zang met een akoestische gitaar en vertelt over een ontmoeting tussen Listener en God. Ietwat teneergeslagen eindigt de song met "I don’t have any plans except to just (be) here and try and weather the storm. I wish I had goals but if I had those I wouldn’t be here warning you on my platform singing train songs". Ongetwijfeld één van de sterkste nummers op het album.

"You Will Be My Music" heeft een vette drumsound (letterlijk) waar een intrigerend pianostukje doorheen schijnt. Valse noten op het album zijn er evenwel ook. "eMOTIONAL" koppelt een apart en "aritmische" drum aan een weinig geslaagde gitaar. Het geheel klinkt vooral enerverend. "I’m Beginning to Hear Whispers" lijkt nog het meeste op een op muziek gezette monoloog van een oude psycholoog met lange baard. Leuk voor even, maar geen tweede of derde luisterbeurt waard. En "You Will Be My Music" heeft een enerverende gitaarriedel en een wel heel melige tekst.

Listener timmert al sinds 1992 aan zijn carrière. Dat hij aansluiting zoekt bij de oudere hip hop is dan ook niet verwonderlijk. De man heeft het vocale talent en weet tekstueel het pubergehalte van vele rappers te overstijgen. Het enkele foute nummer niet te na gesproken heeft Listener een tijdloos album weten uit te brengen. Een grote vernieuwer is hij niet maar hij kent zijn klassiekers en dat alleen al verdient deze dagen respect. In zijn geheel kan het album als iets te eentonig overkomen maar binnen de huidige hiphop-scène is het album een frisse wind te noemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × vier =