Dimmu Borgir :: Death Cult Armageddon

Als Black Metalband een album uitbrengen dat rechtstreeks in de top 40 van verkoopcijfers belandt, is quasi onmogelijk. Toch slaagde het Noorse Dimmu Borgir er met Death Cult Armageddon in dit huzarenstukje klaar te krijgen. Gezien de kwaliteit van de plaat is dat niet verwonderlijk.

Yep, Death Cult Armageddon stond wereldwijd in de bovenste regionen van verschillende hitlijsten. Reden genoeg voor de zogezegde ’true’ Black Metalfans om Dimmu Borgir (samen met die andere commercieel succesvolle Black Metalband Cradle of Filth) af te schrijven als flauwe commerciële onzin die totaal niks meer met het genre te maken heeft. Dat doen ze overigens al enkele jaren. Dat dergelijke uitspraken nonsens zijn, spreekt voor zich, en dat bewijzen de getalenteerde Noren nog maar eens met hun nieuwste album.

Dimmu Borgir staat garant voor symfonische bombast gecombineerd met thrash-gitaarriffs en (vooral sinds Nicholas Barker achter de vellen zit) blast beats van de gemeenste soort. Net als bij hun vorige plaat Puritanical Euphoric Misanthropia zorgt een volledig filharmonisch orkest voor de klassieke invulling, de productie durven we rustig feilloos noemen: groots maar toch loepzuiver.

Welke nummers durven wij onze onwetende gasten wel eens voorleggen? Opener "Allegiance" doet het alvast al aardig, maar nummers twee en drie "Progenies of The Great Apocalypse" en "Lepers Among Us" vinden we nog een stukje heerlijker. Absoluut enorm is "Blood Hunger Doctrine", een ietwat trager nummer maar wel één dat gif in het rond spuwt. In het laatste luik van het album zijn vooral "Cataclysm Children", het magistraal georchestreerde "Eradication Instincts Defined", en afsluitende bom "Heavenly Perverse" lekkere brokjes. Kortom, een slecht nummer vonden we niet op Death Cult Armageddon, en dat is misschien wel de grootste vooruitgang die Dimmu Borgir sinds de vorige plaat gemaakt heeft.

Black Metal is natuurlijk geen genre dat iedereen kan bekoren, maar wie enige zin voor muzikaal avontuur én voldoende geduld heeft, durven wij deze plaat wel eens in de handen duwen. Wie weet krijg je het ook wel te pakken. Met Death Cult Armageddon zou je in dat geval alleszins door de grote poort een nieuw universum binnenstommelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × twee =