Le Combat Ordinaire (Larcenet)

De Franse striphumorspecialist Manu Larcenet levert met Le Combat Ordinaire een ernstig autobiografisch geïnspireerd verhaal af, dat helaas voorlopig onvertaald zal blijven.

Hoofdpersonage Marco is een fotograaf die graag van het leven geniet, en daarom zijn werk opzegt, zijn bezoeken aan de psychiater aflast en een huis huurt in de Provence. Niemand in zijn omgeving begrijpt deze stap, maar voor Marco is het niet meer dan logisch. Hij wil genieten van het leven, zonder zich te moeten bekommeren om de dagelijkse stress.

De lezer volgt hem in deze periode en maakt zo kennis met Marco’s broer, met de kat Adolf (vanwege het slechte karakter) en met Emilie, een plaatselijke veearts. Voeg aan deze cast nog een mysterieuze oude man toe en je krijgt de ideale mix voor een louterend ontdekkingsverhaal.: Marco ontdekt zo dat het leven veel rijker en complexer is dan hij zich ooit had kunnen voorstellen. Het leven als een alledaagse strijd, om de titel maar meteen vrij te vertalen.

Manu Larcenet (º1969) behoort ook tot de lichting nieuwe Franse stripauteurs die sinds enkele jaren het mooie weer maken in de internationale stripwereld. Hij brak door met humoristische verhalen voor het Franse tijdschrift Fluide Glacial, waar ook mensen als Goossens en Blutch aan de bak kwamen. Vanaf 1994 kan hij er aan de slag, wat de start betekent van een snel groeiend oeuvre stripverhalen. Het grootste publiek bereikt hij door zijn samenwerkingen met Lewis Trondheim (Les Cosmonautes du Futur, Donjon Parade).

Met Le Combat Ordinaire weet hij zijn trouwe lezers te verrassen met een ander aspect van zijn talent. Ditmaal laat hij de humor en het autobiografische mooi versmelten tot een zeer gevoelig verhaal dat duidelijk op heel wat punten nauw aansluit bij Larcenets eigen leven. Zijn fascinatie voor muziek en fotografie kenmerken eveneens het hoofdpersonage. Le Combat Ordinaire biedt een portret van een jonge dertiger die twijfelt aan wat het leven hem te bieden heeft. Larcenet brengt de ontdekkingsreis van Marco ontwapenend in beeld en plaatst Le Combat Ordinaire zo op de lange lijst van onvertaalde stripparels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × drie =