Une Avonture Rocambolesque De Sigmund Freud :: Le temps de chien (Larcenet)

Sigmund Freud is de hysterische Weense burgerij beu en trekt met zijn assistent naar het wilde westen. Daar wil hij als eerste een cowboy psychoanalyseren om te kunnen scoren op het volgende psychologische congres in Wenen. Dat is het vrij geschifte uitgangspunt van deze nieuwe strip van Manu Larcenet.

Manu Larcenet is een van de coming men van de Franse strip. Nederlandse vertalingen blijven voorlopig echter uit. Bij Dupuis zijn twee delen van zijn anarchistische kinderstrip Pedro de Neusbeer verschenen, maar de meeste van zijn albums zijn niet vertaald. In de collectie Poisson Pilote van Dargaud zijn twee delen in de Entremondes-reeks verschenen en nu is er dus een western rond Sigmund Freud van zijn hand.

Het uitgangspunt is — zoals gezegd — vrij geschift. Alle grapjes die over Freuds psychoanalyse te maken zijn, worden ook gemaakt in dit album. Het oedipuscomplex is bijvoorbeeld sterk aanwezig. Die grapjes zijn niet altijd even geslaagd, maar steeds onderhoudend. Vooral de confrontatie tussen een Weense wetenschapper en stoere cowboys zorgt voor de nodige hilarisch situaties.

Larcenet gaat gelukkig wat verder. Freud is nog niet lang door het wilde westen aan het trekken, of hij komt een pratende hond tegen. Zodra hij besluit een hond te analyseren, is het einde van de onzin ver zoek. Je moet er uiteraard van houden, maar de strip blijft wel een degelijk niveau handhaven. Vooral het gekibbel tussen Freud en zijn assistent zorgt voor leuke momenten.

De tekeningen zijn, zoals gewoonlijk bij Larcenet, zeer gevarieerd. Over het algemeen heeft hij een nogal chaotische stijl, maar voor bepaalde scènes trekt Larcenet een ander register open. Bepaalde tekeningen doen bijvoorbeeld heel sterk aan het werk van Sfar of Guibert denken.

Une avonture rocambolesque de Sigmund Freud is zeker geen onmisbaar album. Mensen die Larcenets werk al kennen, zullen weinig nieuws ontdekken. Niettemin is het een zeer leuke strip. Het probleem is vooral dat de Franse albums steeds gekartonneerd en dus vrij kostelijk zijn. Een goedkopere softcover in het Nederlands zou zeker een aanrader zijn, want het geld dat het album in het Frans kost, kan beter besteed worden aan een deel uit Larcenets Entremondes-reeks, bij dezelfde uitgever.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

dertien − 10 =