#So2022: Chat Pile :: Why

Bekijk Berichten
ENOLA.PLAY // #So2022: Song van het jaar - Bjorn Weynants Chat Pile met de kracht van een orkaan.

Om afscheid te nemen van 2022 presenteert elke dag één enolamedewerker zijn of haar song van het jaar.

Plots is het alweer de laatste dag van 2022. Een jaar waarin livemuziek eindelijk weer kon, maar ook een jaar waarop er weer oorlog was op het oude continent. Een jaar waarin we afscheid moesten nemen van een aantal artiesten die ons nauw aan het hart liggen: Tiny Legs Tim, jaimie branch, Mark Lanegan, Pharoah Sanders. Maar gelukkig was er veel goede nieuwe muziek, en een aantal jonge bands die de neus brutaal aan het venster staken. 

Een van die bands die dit jaar het meest indruk op ons maakte, was Chat Pile, een uit Oklahoma, godbetert, afkomstig viertal dat zich ergens ophoudt tussen sludge metal en noise rock. Met hun debuutalbum God’s Country toonde de groep – de naam is een verwijzing naar de afvalbergen van de vroegere zink- en loodmijnen in hun geboortestreek – zich als sociaal bewogen. Thema’s als huishoudelijk geweld, de Amerikaanse wapencultuur en hebzucht komen aan bod in de negen rauwe nummers die stuk voor stuk inslaan als een clusterbom.

Als nummer van het jaar valt onze keuze – ongetwijfeld mee door de universele actualiteit van het onderwerp – op “Why”. Een vlammende aanklacht tegen dakloosheid waarbij zanger Raygun Busch – de bandleden zitten aan de pseudoniemen – zich afvraagt “Why do people have to live outside?” en herhaaldelijk “Why?”declareert, om daarna over te gaan in een verontwaardigd geschreeuw. Een tekst die op het eerste gezicht misschien nogal simplistisch overkomt, maar net door z’n eenvoud zo hard weet te raken. Muzikaal is het dan weer een muilpeer van een nummer waarbij de band beukt en raast, en als een tornado alleen vernielde brokstukken achterlaat.

recent

Bridgerton – Seizoen 3 (Afl 1-4)

Wie wil, kan opnieuw zijn dagelijkse beslommeringen vergeten en...

Mdou Moctar :: Funeral For Justice

Mdou Moctar is boos. Er is niet alleen de titel...

Furiosa: A Mad Max Saga

In 1979 draaide George Miller – een spoedarts die...

Hit Man

De films van de Amerikaanse independent-regisseur Richard Linklater worden...

BLUES PEER 2024 :: Muddy Water

18 mei 2024Blues Peer

De Peerse zandgrond had de laatste tijd al heel...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in