#So2022: Chat Pile :: Why

ENOLA.PLAY // #So2022: Song van het jaar - Bjorn Weynants Chat Pile met de kracht van een orkaan.

Om afscheid te nemen van 2022 presenteert elke dag één enolamedewerker zijn of haar song van het jaar.

Plots is het alweer de laatste dag van 2022. Een jaar waarin livemuziek eindelijk weer kon, maar ook een jaar waarop er weer oorlog was op het oude continent. Een jaar waarin we afscheid moesten nemen van een aantal artiesten die ons nauw aan het hart liggen: Tiny Legs Tim, jaimie branch, Mark Lanegan, Pharoah Sanders. Maar gelukkig was er veel goede nieuwe muziek, en een aantal jonge bands die de neus brutaal aan het venster staken. 

Een van die bands die dit jaar het meest indruk op ons maakte, was Chat Pile, een uit Oklahoma, godbetert, afkomstig viertal dat zich ergens ophoudt tussen sludge metal en noise rock. Met hun debuutalbum God’s Country toonde de groep – de naam is een verwijzing naar de afvalbergen van de vroegere zink- en loodmijnen in hun geboortestreek – zich als sociaal bewogen. Thema’s als huishoudelijk geweld, de Amerikaanse wapencultuur en hebzucht komen aan bod in de negen rauwe nummers die stuk voor stuk inslaan als een clusterbom.

Als nummer van het jaar valt onze keuze – ongetwijfeld mee door de universele actualiteit van het onderwerp – op “Why”. Een vlammende aanklacht tegen dakloosheid waarbij zanger Raygun Busch – de bandleden zitten aan de pseudoniemen – zich afvraagt “Why do people have to live outside?” en herhaaldelijk “Why?”declareert, om daarna over te gaan in een verontwaardigd geschreeuw. Een tekst die op het eerste gezicht misschien nogal simplistisch overkomt, maar net door z’n eenvoud zo hard weet te raken. Muzikaal is het dan weer een muilpeer van een nummer waarbij de band beukt en raast, en als een tornado alleen vernielde brokstukken achterlaat.

recent

Emperors of Nothing

De wandaden die binnen de muren van onze gevangenissen...

St. Vincent :: All Born Screaming

St. Vincents zevende slaat je flink op je donder,...

Adrian & Regis Hautiere :: Het Weeskind van Perdide: 1. Claudi & 2. Silbad

Uitgeverij Lauwert waagt zich naast vaak gesmaakte graphic novels...

The Zutons :: The Big Decider

Who Killed … The Zutons is ondertussen twintig jaar...

Hinds :: Boom Boom Back

Kijk, we hebben geprobeerd ons te verzetten. Met een...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in