Frederik Buyckx :: Horse head

Een expo over paarden en steppen, het lijkt een rare combinatie voor een fotograaf, zeker wanneer die laatste dan ook nog voor diverse internationale media werkt. Nochtans is dat het centrale uitgangspunt voor de expo ‘Horse head’ van Frederik Buyckx, die momenteel loopt in het Cultureel Centrum van Hasselt.

Fredeik Buyckx werkt onder meer voor National Geographic en houdt ervan om afgelegen plekken te bezoeken waar de mensen nog samen met en verbonden met de natuur leven. In onze huidige samenleving lijkt de natuur een beetje verloren gelopen te zijn tussen onze grote steden, maar niet wanneer je kijkt naar sommige uithoeken van Europa waar de mensen nog echt heel dicht bij de natuur leven.

Voor het project WOLF documenteerde Frederik Buyckx het leven van deze personen en toonde hij aan hoe ze nog steeds heel afhankelijk van de natuur leven, en leren omgaan met de onvoorspelbaarheid ervan. Zeer belangrijk ook: het thema angst is nooit ver weg in dit werk. Op een onbewaakt moment kan je plots omringd worden door mist of sneeuw en als het ware bevangen worden door de natuur. De schoonheid ervan komt echter altijd om het hoekje kijken.

De expo slaagt er ongetwijfeld in een gevoel van emotie op te roepen en portretteert streken waar mensen en dieren samen in de natuur moeten (over)leven. De speciale relatie tussen mens en paard staat centraal. Warm ingeduffelde mensen bedekt met dierenhuiden, trekkend op paarden door winterse landschappen. De sneeuw die ongenadig hard zijn eisen stelt. De beproevingen door de natuur. De consignes die opgelegd worden door de natuur.

De foto’s zijn allemaal in zwart-wit, hetgeen een passend rekwisiet is bij de landschappen. De expo lijkt echter wat kriskras opgesteld te zijn. de rode draad wordt gevormd door de mensen en de paarden, maar welk doel men eigenlijk nastreeft, waarom deze personen blijven vechten tegen de natuur en trachten het evenwicht te behouden, dat wordt niet verder uitgelegd. Duidelijk een gemiste kans.

De expo Horse Head van Frederik Buyckx loopt nog tot 28 november 2021 in het Cultureel Centrum van Hasselt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf − vijf =