Ghyslain Duguay & Michel Viau :: MacGuffin & Alan Smithee: 1. Missie Montreal

In een pastiche van jaren ’60–spionageverhalen maken we kennis met de Canadese reeks MacGuffin & Alan Smithee. ‘Missie Montreal’ is een opstap voor de verdere delen. Vooral het tekenwerk van Ghyslain Duguay is echt indrukwekkend.

Het Canadese stripverhaal blijft voor vele stripliefhebbers onbemind, want onbekend. Michel Rabagliati heeft met zijn Paul-strips ondertussen een trouwe en internationale schare liefhebbers gevonden, maar voor het overige belanden maar weinig Canadese stripuitgaven in onze winkels. Uitgeverij HUM! is nu de vertaling gestart van de spionagereeks MacGuffin & Alan Smithee, van tekenaar Ghyslain Duguay en scenarist Michel Viau. De reeks speelt zich af in de jaren ’60, maar bovenal is de strip fris en eigentijds. De heel toegankelijke en dynamische tekeningen van Duguays vormen meteen al de eerste troef van de reeks. Ze geven beweging aan de actiescènes en zorgen ook in de humoristische momenten voor beweeglijke slapstick.

MacGuffin en Alan Smithee zijn twee geheimagenten die in 1967 naar de wereldtentoonstelling van Montreal gestuurd worden om één man in de mensenzee terug te vinden, en zo een nucleaire ramp op wereldschaal te voorkomen. Michel Viau kiest voor een licht absurde variant op het spionagegenre, waardoor er flink wat vreemde elementen in het verhaal opduiken. Situatiehumor is voortdurend aanwezig en net voor dergelijke verhalen is een strakke spanningsboog noodzakelijk om te vermijden dat de strip een pure opeenvolging van losse grappen en situaties wordt. In dit eerste album slaagt Viau daar niet altijd even goed in. Wanneer de geheimagenten op de expo gearriveerd wordt, valt de spanning wat weg door een rommelige opbouw van de zoekacties. Tegelijk bevat het scenario wel meer dan voldoende grappige elementen waarmee zeker een degelijk verhaal opgebouwd kan worden. We hebben dan ook alle vertrouwen in het tweede deel, dat er wellicht snel aan komt in vertaling.

Over de tekeningen kunnen we weinig slechts zeggen. Ze passen perfect bij de koldereske verhaalstijl. Duguay combineert een klassieke Dupuis-stijl met een moderne en beweeglijke touch, zoals ook een Janry of een Gazzotti eerder al een frisse bries in het klassieke avonturengenre lieten waaien. In ‘Missie Montreal’ zien we een soort vintage-James Bond met tal van knipogen passeren en dat vraagt om meer. In het Frans verschenen al drie delen van de reeks, dus HUM! heeft nog wat materiaal liggen om de nieuwe liefhebbers tevreden te houden. Tegelijk mag MacGuffin & Alan Smithee wat ons betreft de poort naar Canadese strips wat wijder open zetten. Het is een stripmarkt die heel wat verrassingen te bieden heeft voor zowel liefhebbers van Europese stripverhalen én Amerikaanse comics. ‘Missie Montreal’ lijkt bovendien het eerste deel van een reeks die in de volgende delen alleen maar verder kan groeien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twaalf − een =