Panamarenko Tribute, 80 years around the world :: Campo & Campo, Berchem, Antwerpen

De Antwerpse beeldhouwer, wetenschapper en uitvinder Panamarenko, Henri Van Herwegen (1940-2019), spreekt met zijn ideeën tot de verbeelding van jong en oud. Hij laat kinderdromen uitkomen en volwassenen fantaseren met zijn dynamische kunstwerken, die door hun diversiteit niet op kunst hoeven te lijken. Ter ere van de tachtigste verjaardag van de kunstenaar werd er een verrassingstentoonstelling georganiseerd, die na zijn dood veranderde in een vrolijke hommage vol herinneringen.

De kunstenaar uit de Seefhoek nam zijn dromen als startpunt, die hij omzette in tekeningen en vervolgens in maquettes. Varen, en vooral vliegen op eigen kracht, fascineerden hem mateloos. Kunst is volgens hem een totaalproces van experimenten dat eindigt in een varend of vliegend vervoersmiddel. In een oude bioscoopzaal in de thuisstad van de kunstenaar, waar nu het veilinghuis Campo & Campo gehuisvest is, zijn enkele van zijn favoriete onderzoekswerken verzameld. Of ze functioneren of niet, is niet van belang, dat mysterie vraagt enkel om een extra lading fantasie van de toeschouwer.

Dertig vliegende schotels, fietsen, (zweef)vliegtuigen, vogels, historische filmpjes, motoren en constructies in alle mogelijke vormen en samenstellingen zijn verzameld in een kleine zaal. De finale producten worden ondersteund door tachtig tekeningen aan de muur, waardoor een deel van het denkproces van Panamarenko mee te volgen is. Door zijn verbeelding te combineren met technisch inzicht en een visie op kunst, stralen al zijn werken een onschuldige schoonheid uit. Daardoor wordt het gemakkelijk voor de toeschouwer om mee te dromen, en mee verder weg te vliegen.

De eyecatcher in de tentoonstellingsruimte is de Bing of the Ferro Lusto (1977), een uit epoxy en glasvezel gemaakte vliegende schotel. Het werk trekt de aandacht door zijn eenvoud en zijn grootte, twee uitersten die het werk een rustige en tegelijk impressionante uitstraling geven. Vanaf de jaren zeventig was Panamarenko bezig met het ruimteproject Reis naar de Sterren waarbij hij onderzocht hoe ruimteschepen zouden kunnen vliegen op een kosmische autosnelweg. Het ruimteproject bevatte een moederschip, de Ferro Lusto, die de zogenaamde Bings aan boord heeft. Dat zijn transportmiddelen die zich vanuit het moederschip kunnen verplaatsen tussen verschillende planeten.

De beeldhouwwerken/uitvindingen van Panamarenko bevinden zich ergens op de brede grens tussen droom en werkelijkheid. Hij bewijst dat wanneer dromen groot genoeg zijn, ze realiteit kunnen worden. Waar zijn gedachten tussenstops maken in prototypes van vliegende en varende voorwerpen, kan voor elke toeschouwer vanaf daar het fantaseren beginnen. Panamarenko maakte kunst voor iedereen, door eenvoudigweg trouw te blijven aan zijn eigen verbeelding.

De tentoonstelling Panamarenko Tribute: Around the World in 80 Years loopt van 24 januari tot 22 maart in galerij en veilinghuis Campo & Campo in Berchem, Antwerpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf − twee =