#So2019: The Comet Is Coming :: Summon The Fire

Bekijk Berichten

Om afscheid te nemen van 2019 presenteert in december elke dag één enolamedewerker zijn of haar song van het jaar.

Soms gaat muziek over het overwinnen van je angsten en het omarmen van chaos. De knaller “Summon the fire” van The Comet Is Coming slaagt hier wonderwel in. Kom maar op, wanorde! Schrik? Voor wie of wat?

Shabaka Hutchings is al enkele jaren de rijzende ster van de Britse jazzscene. De saxofonist is ook een bezig bijtje, continu in de weer met liefst drie verschillende groepen. Met Sons Of Kemet verkent hij de Afrikaanse roots van de jazz, met The Ancestors kan hij zijn ei kwijt binnen de traditionele jazz en met The Comet Is Coming graaft hij diep in de “cosmic jazz” die we ook kennen van Sun Ra of Alice Coltrane.

Dit jaar leverde The Comet Is Coming met Trust In The Life Force Of The Deep Mystery één van de beste albums van het jaar af. Het hoogtepunt op de plaat is “Summon the fire”. Zoals sterrenchefs vaak een “signature dish” hebben, vormt “Summon the fire” de handtekening van The Comet Is Coming.

Groepslid Danalogue zet het nummer in met een loodzware synth, die onze ingewanden al een beetje opwarmt zodat ze voorbereid zijn op wat daarna komt, wanneer de snoeiharde en kurkdroge beats van drummer Max Hallett invallen. Het verstand zegt nog even “neen”, maar de benen en het bekken zijn al los. Wanneer Shabaka zijn typische saxofoongeluid over het geheel los laat, is ook het laatste verzet gebroken en is het tijd voor een muzikaal orgasme van net iets minder dan vier minuten.

“Summon the fire” is jazz nieuwe stijl, voor een generatie die opgegroeid is met grime of rave. Dat we de heerlijke chaos van The Comet Is Coming de komende jaren nog vaak mogen omarmen.

recent

Ronker :: Fear Is A Funny Thing, Now Smile Like A Big Boy

Ronker-frontman Jasper De Petter over hoe Fear Is A...

The Strangers: Chapter 1

Vooraan de jaren negentienhonderdtachtig begon Renny Harlin commercials en...

J. Bernardt :: Contigo

Op Contigo slaat Jinte Deprez’ alter ego J. Bernardt...

Ronker

15 mei 2024Ancienne Belgique, Brussel

'Welkom op onze babyborrel!' Hoezo, al een albumpresentatie? Onze...

Maria Iskariot :: ”We zijn heel verschillende persoonlijkheden die elkaar versterken”

'Bedankt', zongen ze al in de preselectie, maar de...

verwant

The Smile

15 maart 2024Vorst Nationaal, Brussel

Er zit een goeroe verborgen diep in Thom Yorke....

The Comet Is Coming

2 april 2023Ancienne Belgique, Brussel

Sons of Kemet

21 augustus 2022Pukkelpop, Hasselt

Sons Of Kemet

27 juni 2022Ancienne Belgique, Brussel

The Smile :: A Light For Attracting Attention

Er weerklinkt gelach, maar het voelt geforceerd. Het is...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in